Izvor:
31.03.2017 u 20:53
0

Sad je zvanično: ŠKOTSKA TRAŽI REFERENDUM O NEZAVISNOSTI

Škotska premijerka Nikola Stardžon zvanično je zatražila od britanske vlade dozvolu za održavanje drugog referenduma o nezavisnosti.

Zahtev Škotske je upućen dva dana pošto je Velika Britanija pokrenula proceduru za izlazak iz Evropske unije.

Liderka Škotske nacionalne partije (SNP) poslala je pismo britanskoj premijerki Terezi Mej u kome navodi da "škotski narod treba da ima prava da bira sopstvenu budućnost".

Škotski parlament u kome većinu ima SNP, izjasnio se u utorak sa 69 glasova za i 59 protiv za održavanje novog referenduma o nezavisnosti, manje od tri godine od referenduma septembra 2014. kada je većina Škotlanjana, njih 55 odsto, bilo za ostanak u sastavu Velike Britanije.

Stardžon pravda održavanje drugog referenduma time što je Škotska na britanskom referendumu o Bregzitu prošlog juna glasala sa 62 odsto za ostanak u Evropskoj uniji. Ona želi da se novi škotski referendum održi krajem 2018. ili početkom 2019, odnosno pre isteka roka od dve godine koliko prema evropskih ugovorima treba da traju pregovori o izlasku Britanije iz EU.

Ona je početkom nedelje rekla da bi bilo "demokratski neodbranjivo" kad bi London odbio da usliši zahtev škotskog parlamenta za novi referendum. Međutim britanska premijerka Tereza Mej već je ranije rekla da "sada nije dobar momenat", pošto počinje dvogodišnji period kompleksnih pregovora s Briselom o Bregzitu.

Nikoli Stardžon je potreban pristanak britanske vlade i parlamenta da bi se organizovao novi referendum o nezavisnosti.

Analitičari ocenju da će, iako Tereza Mej ima moć da blokira tu inicijativu, biti komplikovano da je odlaže neograničeno. Mej, kojoj je stalo da održi jedinstvenu Veliku Britaniju, mogla bi da pokuša da odloži što više novi škotski referendum iza predviđenog izlaska Britanije iz EU, za dve godine.

Stardžon je rekla da će posle uskršnjih praznika objaviti sledeće faze svog plana. Ostaje joj da ubedi Škotlanđane da novi referendum treba da se održi.

Prema anketi koju je danas objavio institut Survejšon (Survation) 46 odsto ispitanika bi više voleli da ga ne bude, a 41 odsto su za referendum. U istoj anketi 48 odsto Škotlanđana su rekli da su protiv nezavisnosti, 43 odsto želi prekid sa Velikom Britanijom, dok je devet odsto neodlučno.

Komentari0

Čitajte

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter