Izvor: in4s/HappyBSC
01.11.2020 u 15:00
0

SAHRANJEN JE MITROPOLIT AMFILOHIJE! Vladika Joanikije: On je otkrio tajnu Kosova i Metohije kao tajnu Golgote!

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije sahranjen je u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Iako je bilo predloženo da se proglasi Dan žalosti u Crnoj Gori, to na državnom nivou nije usvojeno, već su pojedine opštine pojedinačno proglasile jednodnevni ili trodnevni dan žalosti.

U svojoj 82 godini pokrenuo je narod na litije, nezapamćeno dešavanje u Crnoj Gori, koje su rezultirale i velikom izlaznošću na izbore i promenu vlasti u CG, kada je i sam mitropolit glasao po prvi put u svom životu.

Telo blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija uneto je u kriptu Hrama Vaskrsenja Hristovog, gde je sahranjen.

Vladika Joanikije obratio se okupljenim na sahrani našeg Mitropolita Amfhilofija nazvavši je „Amfilohijevim saborom“.

– Kad plačemo ako zajedno plačemo lakše nam je, a plače Crna Gora i neka plače – ima za kime. Ali taj plač će se pretvoriti u radost, jer sve što je vezano za ime našeg mitropolita Amfilohija – sve se njegovom ljubavlju i božijom ljubavlju pretvara u radost – kazao je vladika Joanikije.

On je kazao da je Mitropolit bio čovek biblijski, Hristov čovek – Hristove golgote i Hristovog vaskrsenja.

Episkop Joanikije je rekao da je Mitropolit otkrio tajnu Kosova i Metohije kao tajnu golgote.

– Isto tako i Jasenovca i Crne Gore – rekao je vladika Joanikije istakavši da je njegova smrt zapečatila sve njegove pobede do dana današnjeg.

Rekao je i da se kada je narod govorio „Ne damo svetinje“ to se odnosilo da ne damo ni Ostrog, ni Moraču, ni Devič ni Gračanicu već ni sve ostale svetinje našeg naroda.

On je pozvao narod da smogne snage i da se pozdravi sa Mitropolitom i molitvenom hodom ga otprati do večnog počivališta.

Sabrani narod je uzvikivao:

-Ne damo svetinje!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter