Izvor: Belano
25.08.2024 u 15:38
0

SELFI KAO DRUŠTVENI FENOMEN: Selfi muzeji sve popularniji

Sledeći selfie čiji je autor poznat napravila je kneginja Anastasija Nikolajevna 1914. kada je imala 13 godina, a selfie je poslala drugarici I napisala joj je da je slikala svoj odraz u ogledau I da joj je bilo veoma teško jer su joj drhtale ruke.

Za razliku od šaka, nogu i ostalih delova tela, jedina stvar koju na sebi ne možemo videti je lice.

Za to imamo ogledalo ili možemo napraviti selfi – fotografiju samog sebe, pa makar ga nikad nikome ne pokazali.

Prvi poznati foto-autoportetnastao je 1839. godine i napravio ga je Robert Kornelijus. Auto-portret je napravio dagerotipom tj. uređajem koji trajno zadržava sliku koja stvorena uticajem svetlosti na hemijski reiewđwnoj ploči. U to vreme  pravljenje selfija tj. Autoportreta išlo je dosta sporije nego danas jer je Robert Kornelijus morao da skine poklopac sočiva, zatim utrči u kadar I pozira između 3 I 15 minuta. Na poleđini dagerotipa napisao je: “Prva svetlosna slika ikada napravljena, 1839.”

Sledeći selfie čiji je autor poznat napravila je kneginja Anastasija Nikolajevna 1914. kada je imala 13 godina, a selfie je poslala drugarici I napisala joj je da je slikala svoj odraz u ogledau I da joj je bilo veoma teško jer su joj drhtale ruke.

Međutim, prva selfie fotografija koja je nastala na način kako se to danas radi nastala je 1920. Godine kada su se fotografi kompanije Bajron, inače foto-studija, koji postoji već 128 godina. Na slici je njih 5, dok 2 drže kameru jer je bila preteška za jednu ruku.

Prema Guglovoj statistici, dnevno se na Instagramu postavi 93 miliona selfija što znači da se na svake 10 sekunde objavi 10 novih selfija. Iako postoji decenijama, od 1839. godine kada je prvi autoportret okinut od strane hemičara iz Filadelfije, Roberta Kornelijusa.

Selfi manija počela je 2012. godine da bi naredne, kao što je već opšte poznato, reč selfi ušla u Oksfordski rečnik kao reč godine zbog toga što je njena upotreba tokom prethodne godine porasla 17 hiljada puta.

Definiciju nije potrebno davati, jer u velikoj meri čini našu svakodnevnicu stvarajući usput jednu novu kulturu i jednu novu generaciju.

Selfi je postao nezaobilazni deo moderne kulture, pružajući ljudima širom sveta priliku da zabeleže trenutke i podele ih sa drugima na društvenim mrežama.

Međutim, ova jednostavna fotografija je prerasla u nešto mnogo veće sa pojavom selfi muzeja.

Ovi muzeji nisu tipični izložbeni prostori; oni su atrakcije dizajnirane da podstaknu kreativnost i interakciju sa posetiocima.

Svaka prostorija u ovim muzejima nudi jedinstvenu pozadinu i rekvizite, stvarajući savršene uslove za nezaboravan selfi.

U ovim prostorima, posetioci mogu da uživaju u interaktivnim instalacijama, poput zidova sa ogledalima, soba punih balona ili prostorija sa iluzijama koje stvaraju neobične perspektive.

Jedna zanimljivost o selfi muzejima je da su prvobitno nastali kao privremene izložbe, ali zbog velikog interesovanja i popularnosti, mnogi su postali stalne atrakcije u velikim gradovima širom sveta.

Za svetom ni mi ne zaostajemo ni korak pa tako i Selfi muzej u Beogradu prava je atrakcija kako za domaće tako i za strane posetioce.

Selfi muzej u Beogradu se nalazi u TC Galerija i ima sjajne rekvizite, interesantne sobe, sve što je potrebno za savršen selfi.

Osim zabave, ovaj interaktivni muzej ima i edukativni karakter i može biti sjajan način da sa porodicom ili društvom provedete dan, zabavite se ili naučite nešto novo!

 

Radno vreme muzeja je svakog dana od 10h do 22h i zabava je zagarantovana!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter