Izvor: tanjug
13.10.2021 u 13:33
0

SINIŠA MALI: Srbija počela da se bori na dva fronta, na zdravstvenom i ekonomskom

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će rast Srbije ove godine biti najmanje sedam odsto i podsetio da je Međunarodni monetarni fond (MMF) popravio svoju projekciju privrednog rasta za našu zemlju na 6,5 odsto.

Govoreći na Ekonomskom panelu „Može li ekonomija da se vrati u budućnost“, Mali je rekao da će to biti jedan od tri najbolja rezultata u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTAR VULIN: Cilj je kompromitovati predsednika Vučića i naterati ga da ode

Istakao je da za takav privredni rast Srbije preduslov bio brzo, efikasno i pravovremeno reagovanje države na krizu izazvanu pandemijom.

Mali je podsetio da je Srbija na krizu reagovala kroz tri paketa mera i za njih je izdvojia osam milijardi evra, što je skoro 18 odsto BDP-a Srbije.

Podsetio je da je Srbija prošle godine počela da se bori na dva fronta – na zdravstvenom i ekonomskom.

PROČITAJTE JOŠ: JUGOSLAVIJA JE BILA U SENDVIČU IZMEĐU DVA BLOKA, Vladislav Jovanović u „Dobro jutro Srbijo“ na TV HAPPY

Mali je istakao da se Srbija borila protiv pandemije virusa korona, za živote građana, da je brzo nabavljala medicinsku opremu, respiratore, kao i da je u jednom trenuku naša zemlja bila prva po broju vakcinisanih.

Drugi front, ukazao je, bio je privreda – očuvanje radnih mesta i preduzeća, u čemu, navodi Mali, mnoge razvijenije zemlje nisu uspele da se snađu, te da su čak u Americi ljudi ostajali bez posla i fabrike zatvarane.

„Našim merama, koje su bile precizne, doveli smo do toga da smo bili uspešni u borbi protiv najveće ekonomske krize koja je pogodila svet“, rekao je Mali i dodao da je Srbija imala najniži privredni pad u Evropi od minus 0,9 odsto.

Pored toga, navodi, sačuvana su radna mesta, nije bilo porasta nezaposlenih, a svako obećanje koje je država dala građanima bilo je isplaćeno u dan i dinar.

Mali je naveo da treći paket mera još nije realizovan i da je ostalo da se svim punoletim građanima u novembru isplati po 30 evra, a u decembru još po 20 evra.

Ministar je kazao da je država i nikada više novca opredelila za ulaganja u infrstrukturu, za puteve, železnicu, domove zdravlja, bolnice, škole…

Uprkos tim izdvajanjima za ublažavanje posledica kriza, Mali je istakao da makroekonomska stabilnost sačuvana i da je udeo javnog duga u BDP-u 57,2 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta.

Podvukao je da će Srbija taj nivo javnog duga zadržati i sledeće godine.

„Mnogo već i razvijenije zemlje od Srbije su imale udeo javnog duga u BDP-u više od 100 odsto“, rekao je Mali.

Uz to, ističe, država nastavlja sa povećanjem plata i penzija od sledeće godine, kao i sa uvećanjem minimalne cene rada koja će po prvi put preći 35.000 dinara.

Mali je istakao da je očuvanje zdravlja građana i privrede bio veliki izazov za čitavu državu, ali da je Srbija pokazala da je na visini zadatka i da može da se nosi sa krizom.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter