Izvor: Alo.rs
23.11.2020 u 11:42
0

SPECIJALISTA ORL OBJAŠNJAVA: Ako ste izgubili čulo mirisa, ne znači da ste se zarazili koronom

Kijavica, kašalj, zapušen nos proteklih meseci su signali za uzbunu

Svaka kijavica, kašalj ili osećaj zapušenog nosa proteklih meseci su signal za uzbunu, i najpre pomislimo na korona virus. Ovi simptomi mogu napraviti pometnju zbog sličnosti za drugim respiratornim infekcijama, ali i upalom sinusa.

ORL specijalisti objašnjavaju da korona izaziva i gubitak mirisa i ukusa, povišenu temperaturu, malaksalost, ali je sve individualno te je prvi savet da potražite mišljenje lekara. Ako je upala sinusa nešto što vas često muči, postoje razlike u simptomima.

„Svako ko ima problem sa sinusima ili alergijama odlično raspoznaje simptome upale sinusa i razlikuje ih od drugih infekcija. Tačno je da zapušen nos, curenje iz nosa, kašalj i kijavica ukazuju na sinusitis, odnosno upalu sluznice, ali sada ukazuju i na kovid 19, pa je moj savet da ukoliko sumnjate na koronu, svakako obavezno obavite PCR testiranje“, rekao je doktor Miloš Živić.

Sinusi su šupljine unutar kostiju lica u kojima se nalazi sluz, koja služi za dodatno zagrevanje, vlaženje i filtriranje vazduha koji udišemo. Onog trenutka kada sluz ne može normalno da cirkuliše, nastaje infekcija. Razlikujemo akutni sinusitis, koji traje desetak dana, ali ne duže od četiri nedelje, i hronični koji može trajati i do 12 nedelja bez obzira na primenu terapije.

Astmatičari i osobe koje imaju alergijski rinitis uglavnom imaju hronični problem sa sinusima. Ovi problemi se mogu javiti zbog bakterije, polipa, devijacije nosne pregrade… Manifestuju se pritiskom u predelu čela, slivanjem sekreta iz nosa u grlo i kašljem i otežanim disanjem. Koji god da je razlog, obavezno se testirajte zbog sebe ali i drugih koje možete inficirati“, rekao je dr Živić.

SVE O SPORTU

MILAN GAJIĆ JASAN: Zvezda igra lepo, idemo ka našem cilju

LUKA JOVIĆ NEMA SREĆE: Ponovo na udaru španskih medija

KRALJ BELOG SPORTA U ČUDU: Obavezna vakcina pred Australijan open? Nisam upoznat…

MIHA OTKRIO KAKVU JE KAZNU SPREMIO ZA IGRAČA BOLONJE: Italija ne prestaje da se smeje

Najčešći simptomi upale sinusa su pritisak u nosu, prebojeni sekret iz nosa, pa čak i gušenje, a moguće je da osetite i zubobolju. Terapija zavisi od uzroka, težine i oblika, kao i dužine trajanja simptoma.

Ukoliko je uzrok bakterijska infekcija, lečenje antibiotikom može skratiti trajanje akutnog sinusitisa i smanjiti težinu simptome, dok su ostale opcije sprejevi za nos koji olakšavaju oticanje sekreta. Kod ovakvih tegoba pomaže i inhalacija, a ukoliko se javljaju bolovi, i analgetici.

Topao, vlažan vazduh, kao i inhalator, mogu pomoći kod hroničnog sinusitisa.

„U zavisnosti od uzročnika, lekar propisuje neku od više različitih opcija terapije, a operacija uvek postoji kao jedna od mogućnosti ako ništa drugo ne da rezultat“, rekao je on. Ipak, dr Živić dodaje da operacija sinusa nije trajno rešenje jer se i nakon nje primenjuje medikamentno lečenje da se hronični sinusitis ne bi opet javio.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter