Izvor: Telegraf
09.08.2024 u 13:08
0

SRBIJA UVODI SISTEM ZA HITNO UPOZORENJE JAVNOSTI: SMS upozorenje na oluju ili zemljotres

Pored upozorenja SMS porukom, tokom naredne godine planira se i unapređenje sistema

Kako bi se sprečile razorne posledice oluja, zemljotresa ili poplava, nadležni planiraju pokretanje sistema za hitno upozoravanje javnosti na opasnost od elementarne nepogode.

Kada dođe do pojave – koja može da ugrozi život ili imovinu građana – dobićemo SMS upozorenje.

Nakon više od decenije od ideje o pokretanju univerzalnog broja „112“, koji nikad nije u potpunosti zaživeo, Srbija bi trebalo da dobije sistem za upozoravanje javnosti o nadolazećim vremenskim nepogodama i nesrećama.

„Obavešten građanin je bezbedan građanin. Uvodimo sistem kada dođe do pojave koja može da ugrozi veći broj života naših građana odnosno njihovu imovinu da oni putem SMS dobiju najavu. Konkretno, ako RHMZ proceni da će se desiti veća količina padavina koja može da izazove bujinče poplave ili veče količine snega, građani će tačno na toj teritoriji dobiti upozorenje“, naveo je Luka Čaušić, načelnik Sektora za vanredne situacije.

Pored upozorenja SMS porukom, tokom naredne godine planira se i unapređenje sistema.

Planira se uvođenje CBS sistema u 2025. Razlika između SMS i CBS je ta što CBS može mnogo brže da dođe do velikog broja građana. On ne prepoznaje da li je neko u romingu ili ne. Hvala te aparate koji su na mreži i ima vibrirajuću zvučnu poruku i samim tim ne možete da primetite“, rekla je Katarina Tomašević, v. d. pomoćnika ministra za elektronske komunikacije i poštanske usluge

Slični sistemi godina postoje u zemljama EU. Koriste se u slučaju vremenskih nepogoda, nuklearnih incidenata, vulkanskih aktivnosti.

„U septembru prošle godine Italijanima je na mobilne telefone stigla poruka praćena jedinstvenim i prepoznatlivim, jakim zvukom. Radilo se o testu Odeljena civilne zaštite tj. probi nacionalnog alarma pod nazivom ‘IT alert’. Njegova svrha je da na brz način informiše stanovništvo na određenoj teritoriji zemlje o eminentnim katastrofalnim situacijama

I u Nemačkoj postoji sličan sistem.

„U Nemačkoj je uveden pre tri godine nakon katastrofalnih poplava kada je poginulo oko 180 osoba. Međutim, prva testiranja su tada ukazala da sa jedne strane oko četiri odsto stanovništva uopšte ne koristi mobilni telefon, a sa druge strane da četvrtina mobilnih telefona nije kompatibilna za primanje takvih specijalizovanih poruka

Uporedo sa sistemom, čije je testiranje počelo, pripremaju se i zakonski akti kojim jasno treba da se definiše način upotrebe sistema za upozoravanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter