Izvor: Telegraf.rs
16.08.2024 u 17:20
0

STVORIO JE TIHOG I PRLETA: Velikan naše scene kreirao je i ove likove

Ovo su "deca" Siniše Pavića: Tihi, Prle, Šurda, Giga, Rođa, Riska, Šojić...

Vest da je preminuo Siniša Pavić u 92. godini rastužila je mnoge, ali ono što je sigurno, jeste da se jedna veličina kao što je bio on, u svakom smislu te reči, nikada neće zaboraviti zbog svih svojih dela i likova koje je stvorio.

Jedna je od najplodnijih TV autor u bivšoj Jugoslaviji. Pisao je scenarija za neke od najpoznatijih domaćih serija, poput „Pozorišta u kući“, „Otpisanih“, „Vrućeg vetra“… Scenarista je i filmova „Tesna koža“ i „Laf u srcu“.

Osim serija koje je stvorio, ostaće upmaćen i po tome što je „otac mnogih likova“, koji će zahvaljujući njegovom umeću zauvek ostati da žive među nama.

 U nastavku teksta pogledajte ko su „filmska deca“ Siniše Pavića:

Prvi lik koji je uspeo da stvori još na samom početku svoje karijere jeste legendarni Rođa Petrović u seriji „Pozorište u kući“, davne 1972. godine, kojeg je maestralno odigrao Vlastimir Đuza Stojiljković.

Nakon njega stižu Tihi i Prle u seriji Otpisani i Povratak otpisanih. Za ove maestralne uloge bili su zaslužni Voja Brajović i Dragan Nikolić.

Samo šest godina nakon Otpisanih, stigao je i novi lik, koji je tada osvojio čitavu Jugoslaviju – novo Pavićevo filmsko dete, čuveni Šurda iz vrućeg vetra, kojeg je tumačio Ljubiša Samardžić.

Nakon 1987. godine, kreće njegovo, ali i zlatno doba RTS-a, tokom kojeg je narednih godina stvorio nešto što se i danas reprizira i gleda, ali i likove koje Srbija obožava.

U seriji Bolji život, iznedrio je Gigu Moravca, kojeg je tumačio Marko Nikolić, zatim i serija „Srećni ljudi“ i likovi kao što su Riska i Vukašin Golubović, koje su tumačili Radmila Savićević i Desimir Stanojević.

I za sam kraj, lik koji je verovatno i najomiljeniji, a jedan od poslednjih koje je stvorio je i čuveni Srećko Šojić, kojeg je dočarao Lane Gutović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter