Izvor: novosti
05.01.2021 u 10:19
0

TAKSISTI NAJAVLJUJU BLOKADU GRADA: Iznenađeni studijom Saobraćajnog fakulteta o prevozu za period 2020-2024.

Taksi udruženja i privredna društva neće podržati studiju Saobraćajnog fakulteta „Planiranje i projektovanje sistema taksi prevoza putnika u Beogradu za period 2020-2024“

Objavljeni podaci iznenadili su prestoničke taksiste. Iz Saveza auto-taksi udruženja Srbije (SATUS) kažu da će uputiti zahtev gradonačelniku da se ona ne „usvoji“. Tvrde i da bi njeno prihvatanje „izazvalo revolt kod taksi prevoznika, koji će se preliti na ulice, gde bi svako u svom vozilu iskazao svoje nezadovoljstvo“.

Aleksandar Bjelić iz SATUS-a navodi da je studija, koja predviđa da je Beogradu potrebno 7.006 taksi vozila, koja rade osam sati u toku dana po principu jedan automobil jedan vozač, prvo trebalo da bude dostavljena svima, kako bi se sa njom upoznali i onda argumentovano učestvovali u javnoj raspravi.


PROJEKTOVANA BOLJA KONTROLA

Studijom je projektovan razvoj Odeljenja za monitoring i kontrolu rada taksi sistema. Utvrđeno je bi prevoznici bili u potpunosti održivi, i sa vozilima čija je nabavna vrednost do 20.000 evra, ukoliko bi ostvarili 14 ili više vožnji dnevno. Kao ključni problemi identifikovani su: nedovoljno definisani regulatorni okviri, odsustvo kontrole na strateškom nivou upravljanja, nedovoljno vozila na radu i njihova neusaglašenost sa potrebama korisnika što prouzrokuje značajan broj nerealizovanih zahteva, visoka prosečna starost voznog parka (oko 13 godina.


– Da bismo se bavili brojem vozila na stručan način, a ne po političkoj direktivi, trebalo je da od nas traže nove izveštaje, jer je tokom pandemije virusa korona posao pao za 65 odsto. Uvideli bi koliki je obim posla i koliki bi tada broj vozila bio potreban gradu. Trebalo je da konsultuju ekonomiste koji bi im dali realnu sliku pada prihoda, jer su nam potrebne dve-tri godine da se oporavimo i vratimo se na broj transportnih zahteva koji smo imali pre pandemije – navodi Bjelić.

Kaže i da je na ulicama sada 6.300 vozila, što je za 706 manje od broja koji se pominje u studiji. Navodi da su zato stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta trebalo da daju predlog rešenja problema više od 500 taksi preduzetnika koje su stanju privremenog prekida, kao i da je ključ problema i rešenja tu.

– Studija je bazirana na broju vozila i osam časova rada, a taksi preduzetnici po postojećem Zakonu mogu da zaposle vozače na svojim vozilima. Ujedno, u studiji se ne pominje da se cena taksi usluge nije menjala sedam godina, i da su svi parametri za određivanje cena u tom periodu povećani za skoro 60 odsto – navodi Bjelić.

SVE O SPORTU

TOŠIĆ SVE BLIŽI MARAKANI: Evo i koliko će zarađivati!

SRBIN DIGAO NACIJU NA NOGE: Svi su ovo želeli da čuju!

SAVO MILOŠEVIĆ ČEKA POZIV: Nekadašnji trener Partizana definitivno preuzima „orlove“!

I Slobodan Danović iz „Bunta“ kaže da mu nije jasno kako preduzetničku radnju mogu da ograniče na osmočasovno radno vreme.

 Studija kaže da bi trebalo da imam duplo više vožnji da bih bio održiv, ali i da prestonici treba duplo više vozila na ulicama, pošto postojeći zakon predviđa da Beograd treba da ima 4.149 taksi vozila. To potire jedno drugo. Kažu i da treba povećati efikasnost taksi prevoza kako bi sistem bio konkurentniji, ali kome konkurentniji? Nijedan zakon od 2007. ili studija, koji su se ticali taksista, nisu sprovedeni u potpunosti. Verujem da će isto biti i sa ovom studijom. Izvući će iz nje samo ono što u datom trenutku odgovara nekim interesnim grupama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter