Izvor: Kurir.rs
12.12.2020 u 08:26
0

TROŠKOVI SAHRANE POVEĆANI ZBOG KORONE: PROCEDURA POKOPA ISTA KAO ZA VREME VARIOLE VERE

Virus može biti na koži i u telesnim tečnostima, zbog čega je, kažu stručnjaci, neophodno da se umrli prvo stavi u limeni, pa u drveni sanduk

Koronavirus može biti prisutan na koži i u telesnim tečnostima preminulog, zbog čega je, kako kažu stručnjaci, izuzetno važno da se poštuju procedura i propisi u vezi sa sahranjivanjem osobe umrle od kovida 19!

Način ukopa, specifičan za pandemije, dodatno poskupljuje i sahranu jer se umrli prvo stavljaju u limeni, pa u drveni sanduk. Pored toga, dodatne troškove imaju i pogrebna preduzeća koja znatno više sredstava izdvajaju i za zaštitnu opremu zaposlenih, kao i za dezinfekciju groblja.

Dr Goran Belojević, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekao je za Kurir televiziju da se sahranjivanje umrlih od kovida obavlja potpuno isto kao što je svojevremeno to rađeno sa umrlima od variole vere.

PROČITAJTE JOŠ…

VELIKI ASTRONOMSKI DOGAĐAJ Pogledajte šta nam donosi najduža noć u 2020.

NEVEROVATNO OTKRIĆE Naučnici pronašli novu vrstu kita (FOTO)

NOVA SERIJA PATIKA Na trčanje u porcelanu i koži

– Virus se može preneti i sa umrlog. On može biti na površini kože ili u telesnim tečnostima umrlog, tako da je neophodno da svi umrli koji imaju dijagnozu U07.1 ili U07.2, što je šifra kovida 19, budu što pre, bez mnogo nošenja leša, stavljeni u limeni kovčeg, pa u drveni – objašnjava dr Belojević i dodaje da virus, u slučaju da nisu ispoštovane procedure, može zaraziti i zemlju i podzemne vode.

Dodaje da je ovakav način sahrane u prvom mahu i dupli trošak za porodicu.

– Toliko koliko košta drveni kovčeg, košta i limeni. Ne znam da li to država kasnije refundira, ali porodica to mora da pokrije u prvom mahu. Ako je drveni 15.000 dinara, onda je toliko i limeni. Međutim, to se jednostavno mora. Sada je vreme smrti, a ovaj virus je otelotvorenje đavola. A kada se masovno umire od zarazne bolesti, onda se sve, pa i sahrana, mora tome prilagoditi – kaže dr Belojević i dodaje da razume da je porodicama teško jer se ne mogu oprostiti sa pokojnikom.


Vesna Prćić Dezinfikuju se i groblja  

Vesna Prćić, direktorka JKP „Pogrebno“ u Subotici, rekla je za medije  da je i poslovanje tog pogrebnog preduzeća u vreme epidemije opterećeno dodatnim troškovima.

– HTZ oprema koju koristimo za zaštitu je za jednokratno korišćenje. Nabavljamo i znatne količine sredstava za dezinfekciju kako bi svi na sahranama mogli da dezinfikuju ruke, a novina u vreme epidemije jeste i stalna dezinfekcija grobalja.  


ČINJENICE Kako se sahranjuju umrli od korone

Identifikaciju preminulog od kovida 19 obavlja jedan član porodice

On nema kontakta sa preminulim, kratko se zadržava i nosi zaštitnu opremu

Telo se smešta u limeni sanduk, koji se zavari

Limeni sanduk se stavlja u drveni i potom predaje pogrebniku

Tela preminulih od korone se ne kupaju, ne čiste, ne briju i ne češljaju

Način sahranjivanja je propisan posebnim Pravilnikom o uslovima i načinu postupanja sa posmrtnim ostacima umrlog lica

Pravilnik je u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti


Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter