Izvor: Happy BSC
15.09.2021 u 16:22
0

U EMISIJI „POSLE RUČKA“: Gosti saglasni da smo SVI ODGOVORNI za urušavanje ugleda škole i nastavnika

U Emisiji „Posle ručka“ gosti novinarke Jovane Grgurević bili su: Olja Karleuša estradni umetnik, prof.dr Alek Račić – predsednik razvojne akademije Srbije, Vidoje Golubović naučni saradnik iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu i Goran Petrović – Direktor OŠ „Lazar Savatić“

Osim tema emisije, misteriozni grad ispod Beograda i Kog perioda volimo da se setimo kad nam je najteže,sagovornici  u studiju razmenili su mišljenja o tradicionalnim vrednostima, lepoti jednostavnog života, vaspitanju, porodici, mladim generacijama i njihovom prilagođavanju brzim promenama koje karakterišu vreme u kome živimo.

PROČITAJTE JOŠ: KORONA U PARAĆINU: Raste broj novozaraženih

Prof. Dr Alek  komentarišući školovanje  nekad i sad istakao je:

– Najvažnije je da je nekada bilo manje klasnih podela, nije bio nošenja mobilnih telefona ili preskupih patika, kod dece se nije razvijala međusobna zavist, ali se razvijalo drugarstvo i lojalnost zajednici, dakle odrastali smo u mnogo humanijim uslovima nego današnja deca.

Olja Karleuša govorila je o svom roditeljskom iskustvu i sinu koji ide u školu „Sveti Sava“ u kojoj je i danas veoma stroga disciplina.

PROČITAJTE JOŠ: Predivna grčka balada krije tajnu: OVA PESMA JE U VEZI SA „DANOM SRPSKOG JEDINSTVA“!

– Svako vreme ima svoju lepotu i svoje nedostatke, ali nezamenljiva je roditeljska uloga, ja to mislim i za svoga sina Pavla i za svako drugo dete. Uspesi su njihovi, a neuspesi su naša roditeljska odgovornost. Nastavnici su danas preopterećeni, a mi smo svoju decu prezaštitili. Kad nam deca idu u neku stranu školu mi kao roditelji sve poštujemo, sve standarde strane škole, ali ne i naše državne škole. Mi jednostavno nipodaštavamo sve što je naše i to je po mom mišljenju greška. Da se ja pitam vratilo bi se poštovanje prema institucijama.

Vidoje Golubović o autoritetu nastavnika rekao je:

– Sami smo odabrali da urušimo autoritet nastavnika nesvesni da to činimo u korist svoje štete. Danas se štrajkuje svako malo, a o posledicama niko ne razmišlja i ja pitam sada vas u kojoj privatnoj školi u Srbiji se štrajkovalo, nijednoj zar ne? Deca u pubertetu ne poštuju više nikog ni roditelje ni nastavnike ni starije, ni autorutete u nekoj oblasti, njih jednaaostvano ne interesuje niko niti ih možete animirati da se na neku temu potpuno usresrede. To je problem koji ni malo nije bezazlen. Moje mišljenje da se hronika sveprisutna u svim medijima nameće deci svakodnevno, a hronika su informacije o ubistvima, silovanjima, krađama, uništavanju, otimanju, prevarama i svakojakom kriminalu. Kad mladi ljudi, pubertetlije, adolescenti svakoga dana slušaju i gledaju tako nešto nema načina da se spreči loš uticaj na njihovu psihu. Nije tržište to koje treba da vaspitava našu decu, nego to treba da činimo mi, roditelji, bake, deke, škola, ali samo ona škola u kojoj i roditelji podržavaju autoritet nastavničkog kadra.

PROČITAJTE JOŠ: PUTEVI SRBIJE: Evo kakvo je stanje na graničnim prelazima

Goran Petrović govoreći  o savremenoj pedagogiji  istakao je:

Nije novac motiv nastavnicima da rade u to sam sasvim siguran, ima mnogo mojih kolega izuzetno posvećenih poslu, odgovornih, profesionalnih, ali problem je u tome što se oni suočavaju sa mnogim ograničenjima. Ne smeju ni da opomenu decu za njihovo neprimereno ponašanje, a kamoli da daju ukor ili minus ili slabu ocenu zbog nepažnje. To za decu nije dobro, oni imaju potrebu za opravdanim ograničenjima i disciplinom zato što na taj način  formiraju sliku sveta i to realnu sliku u kojima njima nije sve dozvoljeno. Nisam siguran da je dobro da svi budu deo sistema i roditelji i deca i nastavnici, ne u smislu da odlučuju o pedagoškim merama i eventualnim ograničenjima. Danas deca doslovno sedaju na katedru nastavnika u toku odmora i sa njim raspravljaju o oceni. Nikakav komentar tu više nije potreban.

– Školi je država oduzela prava i to je problem, sve je otišlo u totalnu krajnost. U mojoj generaciji deca se u školi nisu šminkala, nije se u 15. godini izlazilo iz kuće u 23.00h zato što je „smaračina“ izlaziti ranije. Imam troje dece i pokušavam da njihovo ponašanje držim pod kontrolom i mislim da mi to uspeva, ako smem kao roditelj to da kažem deca su mi dobra – istakao je prof. Dr Alek Račić

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter