Izvor: alo
21.06.2024 u 16:13
0

U NOVOM SADU PAKLENE VRUĆINE: Subjektivni osećaj 41 stepen,Isto u još jednom gradu u Srbiji

Vreme u većem delu Srbije danas bi se moglo opisati subjektivnim osećajem da gori nebo i zemlja

Ako je suditi prema najnovijim podacima RHMZ, to je doslovno tako u Novom Sadu i Ćupriji gde je izmerena temperatura od 35 stepeni Celzijusa, ali je subjektivni osećaj čak 41 stepen!

Ništa bolje nije ni u ostalim delovima naše zemlje, pa Republički hidrometeorološki zavod upozorava na toplotni talas za danas i sutra.

Iako smo i prethodnih dana imali veoma visoke temperature, pik toplotnog talasa dostignut je danas, pa je u pojedinim delovima naše zemlje izmereno do 36 stepeni, sa subjektivnim osećajem koji značajno premašuje ovu brojku.

Najtopliji gradovi Srbije

Najtopliji gradovi prema poslednjim merenjima u 14 časova su Valjevo sa 36 stepeni, Novi Sad, Kikinda, Beograd, Ćuprija i Leskovac sa izmerenih 35 stepeni, a slede ih u stopu Sombor, Zrenjanin, Loznica, Sremska Mitrovica, Smederevska Palanka, Kruševac, Kuršumlija, Dimitrovgrad i Vranje sa 34 stepena.

Ipak, subjektivni osećaj građana koji je opisan kao „osećaj toplote pri dužem izlaganju ljudskog tela uticaju ekstremno toplog i vlažnog vremena“ iskazan je brojkama preko 40 stepeni!

 

VODA NAM JE NAJBOLJI PRIJATELJ ZA VREME OVIH TROPSKIH DANA! Lekar savetuje kako da sprečite pakao

Subjektivni osećaj iznad 40 stepeni

Tako su stanovnici Novog Sada izloženi osećaju da je u ovom gradu zapravo čak 41 stepen.

Isto se osećaju i u Ćupriji, gde je subjektivni osećaj takođe 41 stepen Celzijusa.

To je za neverovatnih 6 stepeni toplije nego što pokazuje zvanično merenje temperature.

Meteoalarmi gore crvenom bojom

Kako se može videti na zvaničnom sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), meteoalarm je upaljen širom Srbije.

Veći deo zemlje je u crvenom, odnosno najvišem nivou upozorenja, dok su samo Banat, Istočna Srbija i Jugozapadna Srbije u narandžastom upozorenju.

Sutra, u subotu, u crvenom su zbog vrućine Šumadija, Pomoravlje, Jugoistočna Srbija i Kosovo i Metohija. Ostatak zemlje je u narandžastom, ali zato se upozorenju za vrućinu priključuju još i upozorenja za pljuskove i grmljavinu, tako da je u nekim delovima Srbije upaljen alarm zbog tri pojave.

Od vikenda grmljavinske nepogode

Podsetimo, u jednom od najnovijih upozorenja RHMZ koje je izdato u 11. 58 sati, u subotu i nedelju, 22. i 23. juna na teritoriji Srbije nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova, i to sutra sa najvećom verovatnoćom u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, a u nedelju u centralnim, južnim i istočnim krajevima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter