Izvor: Srbija Danas
27.07.2021 u 14:11
0

U SKLADU SA TRENDOVIMA: Srbi osiguravaju kućne ljubimce

Vlasnici kućnih ljubimaca u Srbiji počeli su da prate svetske trendove – sve češće osiguravaju svoje životinje.U drugim zemljama sveta ova vrsta osiguranja je zastupljena u velikoj meri. Na primer, u Americi je ono razvijeno do te mere da cenu premije formiraju na osnovu područja gde se ljubimac nalazi, jer cene veterinarskih usluga nisu iste na jugu i severu SAD.

VAŽNO:

POSLAT POZIV IZ TUŽILAŠTVA! Saslušanje odgovornih za urušavanje zgrade na Vračaru 26. avgusta!

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS SA SPORTISTIMA SA KOSOVA!

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK: Paklene vrućine, ali ponesite kišobran!

NOĆ ZA NAMA: Hitna pomoć intervenisala 23 puta

Međutim, u našoj zemlji trenutno samo se jedna osiguravajuća kuća bavi ovom vrstom osiguranja. Za sada, mogu se osigurati samo psi i mačke. Prošle godine je na našem tržištu bilo oko 200 ovakvih polisa, a najviše je zaključivan paket Basic (koji pokriva lečenje) u 76 odsto slučajeva, pa zatim Standard (pokriva osim lečenja i uginuće ili eutanaziju) sa 15 procenata i paket Premium (lečenje+uginuće ili eutanazija+ šteta prema trećim licima) na koji se odnosilo devet procenata zaključenih polisa.

Polisa osiguranja kućnog ljubimca može da se ugovori na 3, 6 ili 12 meseci. Uslovi su da je životinja mikročipovana i redovno vakcinisana, da je zdrava i da je odgovarajuće starosti. Odgovarajuća starost znači od 3 meseca do 5 godina za posebne rase (veliki psi) ili od 3 meseca do 8 godina za ostale rase pasa i mačke.

Kada se pas prvi put osigurava, postoji karenca, odnosno period čekanja kada osiguranje ne može da se koristi – 15 dana za bolesti, 6 meseci za tumore i prednje ukrštene ligamente kolena. Bitno je napomenuti da se lečenje obavlja u određenim veterinarskim ustanovama koje se nalaze u mreži.

Obavezno je učešće vlasnika od 10 odsto, a ostalih 90 procenata troškova osiguranje direktno plaća veterinarskoj ustanovi.

Uz zdravstveno osiguranje može se ugovoriti i životno osiguranje odnosno osiguranje u slučaju smrti ili eutanazije. Osiguravač je u obavezi da isplati ugovorenu sumu osiguranja u slučaju uginuća ili eutanazije kućnog ljubimca zbog bolesti ili nesrećnog slučaja ukoliko je do uginuća došlo, odnosno eutanazija bila izvršena na teritoriji Republike Srbije.

Osim toga, u slučaju trovanja osiguranog kućnog ljubimca slučaj se mora prijaviti policiji, podsećaju iz Osiguranika

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter