Izvor:
31.03.2017 u 19:44
0

U ZEMLJI VATRE: Proradio vulkan posle 250 GODINA, naučnici ga bili otpisalii! (FOTO)

Vulkan u Rusiji se pre neki dan probudio iz dubokog sna, po prvi put nakon 250 godina, a erupcija se dogodila u oblasti Katarine Velike na Kamčatki i oblak prašine veliki oko 100 kilometara, je bio vidljiv čak iz svemira.

Naučnici sa Kamčatke nisu ni predvideli mogućnost da vulkan Kambalni proradi. Erupcija je bila viđena i u svemiru, što dokazuju slike sa NASA-inog satelita Tera.

Naučnici iz ove svemirske agencije upozoravaju da je vulkan možda izbacio velike količine sumpor dioksida (SO2), koji je veoma štetan za disajne organe kod čoveka.

Oblak prašine je dugačak oko 100 kilometara, i vulkanski pepeo je dospeo do 7.000 metara u visinu.

Ovo je prva ozbiljna erupcija Kambalnija u modernoj istoriji – navela je Olga Girina, direktorka Tima za vulkanske erupcije na Kamčatki.

Prema navodima istraživača i stručnjaka pre toga je vulkan bio aktivan pre sigurno 600 godina, a postoje informacije i da je pre 250 godina takođe bila povećana aktivnost ovog vulkana koji se nalazi na jugu Kamčatke.

Inače, na ovom poluostrvu ima oko 300 vulkana i poznato je pod nazivom "Zemlja vatre" i još uvek nije u potpunosti istraženo.

Uređaji za monitoring, koji inače postoje oko vulkana, u oblasti oko vulkana Kambalnija ne postoje, što znači da je bez njih predviđanje erupcije bilo gotovo nemoguće.

Izvor: Daily Mail
Foto: Facebook

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter