Izvor: Ministarstvo finansija/HappyBSC
10.11.2022 u 16:25
0

USVOJEN REBALANS BUDŽETA ZA 2022: „ZA“ glasala većina narodnih poslanika

Rebalans budžeta Republike Srbije za 2022. godinu usvojen je danas u Narodnoj Skupštini, pošto je za njega glasala većina narodnih poslanika.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je ovo bila teška godina svuda u svetu, ali da se Republika Srbija uspešno izborila sa svim izazovima i da je spremna za sve što dolazi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-Zadovoljan sam postignutim ove godine, zadovoljan sam što smo uspeli da očuvamo stabilnost javnih finansija, što smo uspeli da privredu održimo na zdravim osnovama, što smo uspeli da ostvarimo rast i u jednoj od najtežih kriza, u kojoj smo već tri godine- rekao je Mali.

Kako je istakao, uz održavanje svih ekonomskih parametara potrebnih za rast, država je uspela i da ostvari svoju najvažniju funkciju pomoći svim građanima i privredi za što lakše prevazilaženje problema.

-Nakon krize izazavane pandemijom nastavila se energetska kriza, ali rebalansom završavamo fiskalnu godinu na najbolji mogući način i uveliko pripremamo budžet za narednu godinu- rekao je Mali.

On je podsetio da su prihodi budžeta veći za oko 190 milijardi dinara u odnosu na planirane, te da su oni posledica rasta prihoda svih oblika poreza, a ne inflacije.

-Porasli su prihodi od poreza dohodak, na dobit, privreda je ostvarila veću dobit, prihodi od poreza na dodatu vrednost. Imamo i realan rast zarada od tri odsto u prvih osam meseci, odnosno 5,4 odsto u privatnom sektoru-rekao je Mali.

Prema njegovim rečima realan rast prometa od 7,1 odsto u maloprodaji i rast prosečne zarade su dve osnovne komponente koje utiču na PDV te da, realno, Srbija ima  ekonomiju koja je stabilna i beleži rast BDP-a od 4,3, odnosno 3,9 te 1,1 odsto redom u tri kvartala 2022.

-Raste nam ekonomija, realne plate rastu nam brže od očekivanja, čuvamo stabilnost kada je privreda u pitanju i zato imamo veće prihode-objasnio je Mali.

On je poručio i da ekonomska politika ima dobre performanse uz nisku stopu nezaposlenosti u drugom kvartalu od 8,9 odsto i održavanje nivoa javnog duga ispod 60 odsto.

Mali je podsetio i da su za proteklih godinu dana cene struje i gasa uvećane deset puta te da će se deo većih prihoda budžeta preusmeriti ka plaćanju ovih energenata.

-Ne želimo da naše građane ostavimo bez struje i gasa, ne želimo da budemo neodgovorni -rekao je Mali.

On je istakao da je država u poslednje tri godine reagovala sa 8,8 milijardi evra pomoći privredi, građanima, za brzu izgradnju bolnica, kupovinu lekova i vakcina.

-Ove godine nastavili smo sa pomoći mladima, kojima smo isplatili dva puta po 100 evra, sa 20.000 dinara smo pomogli penzionere, sa 10.000 dinara zaposlene u prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti. Najveći teret krize i dalje nosi država. Tako i treba da bude jer želimo da spasemo naša radna mesta, privredu, proizvodnju-zaključio je Mali.

On je poručio da je mnogo truda uloženo u spuštanje nezaposlenosti koja je 2012. godine iznosila 25,9 odsto te da nema bojazni da će se stati sa kapitalnim investicijama imajući u vidu da rebalans budžeta predviđa 7,2 odsto BDP-a za kapitalne investicije.

-Pre deset godina kapitalne investicije činile su tek oko tri odsto BDP-a, a na taj nivo se nećemo vraćati-rekao je Mali i podsetio da se u celoj Srbiji u ovom trenutku grade auto-putevi, brze saobraćajnice, zdravstvena infrastruktura, fabrike otpadnih voda.

-Sve to doprinosi rastu PDV-a, gura ostalu privredu da zadrži impuls rasta što je za nas veoma važno -istakao je Mali.

Govoreći o daljim merama Mali je istakao da je drugi stub stabilnosti podizanje životnog standarda građana Srbije, ublažavanje uticaja inflacije podizanjem plata i penzija, nastavak pomoći, sada mladima, po 5.000 dinara ali i nastavkom povećanja penzija.

Naime, nakon rasta od devet odsto u novembru, u januaru nas, kako je najavio, očekuje još jedno povećanje penzija od 12,1 odsto, što će, kumulativno, biti rast penzija od 20,8 odsto.

-Penzije podižemo iznad nivoa inflacije i zadržavamo makroekononmsku stabilnost- poručio je Mali i zaključio da je stabilnost put za ispunjenje planiranog cilja da prosečna plata u Srbiji do kraja mandata ove Vlade dostigne 1.000 evra sa sadašnjih oko 720.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter