Izvor: Blic.rs
06.08.2022 u 11:17
0

VIRUS ZAPADNOG NILA PONOVO HARA: Prvi zaraženi komarci registrovani na Novom naselju, Limanu i Veterniku!

Od 67 uzoraka komaraca sa teritorije Grada Novog Sada koji su sakupljeni u julu, na prisustvo virusa Zapadnog Nila pozitivna su tri uzorka.

Virusom Zapadnog Nila zaraženi komarci na tri beogradske opštine

Kako navode iz novosadske „Ciklonizacije“, reč je o uzorcima sa Limana, Novog Naselja i iz Veternika.

– Ovo ne znači da zaraženih komaraca nema u drugim delovima grada, ali ono što je možda drugačije nego u prethodnim godinama je da se virus javlja već u komarcima sredinom jula, dok je to uobičajeno i očekivano u avgustu i septembru. Najverovatniji razlog za to su vrućine koje nas prate još od maja, pa se i virus brže razvija u domaćinu – pticama i u vektoru – komarcu, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kako kaže, iako u Srbiji, za razliku od susedstva, nije bilo zabeleženih slučajeva, u Novom Sadu se preventivno komarci testiraju i na viruse Denga i Čikungunja groznice, ali do sada nijedan uzorak nije bio pozitivan na njih.

– U saradnji sa novosadskom gradskom upravom i opštinskim upravama u Vojvodini, „Ciklonizacija“, u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, tokom cele sezone prati prisustvo virusa Zapadnog Nila kod komaraca. Od početka sezone, samo na teritorija Grada Novog Sada testirano je preko 200 uzoraka i ovo je u ovoj godini prvi put da je prisustvo potvrđeno. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom – objašnjava Aćimović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter