Izvor: tanjug
03.09.2021 u 13:24
0

VRANJE: Gradnja regionalne deponije počinje u drugoj polovini 2022.godine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas u Vranju finansijske ugovore sa Nemačkom razvojnom bankom KfW za realizaciju projekata izgradnje regionalne sanitarne deponije u Vranju.

Ukupna vrednost investicija prve faze iznosi 13,3 miliona evra, a početak izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom je planiran za drugu polovinu 2022. godine, sa planiranom rokom za završetak do kraja 2024.

-Velika je obaveza svih nas ispred Vlade Srbije da doprinesemo i ostavimo nešto iza sebe, a najviše i najvažnije što možemo da ostavimo jeste čista voda i čiste reke i to nam je apsolutni prioritet. Ovo što sad pokrećemo u Vranju, želimo da radimo po celoj Srbiji. Zahvaljujemo se nemačkoj vladi na direktnoj podršci. Grad Vranje postaje, u ekološkom smislu, poput gradova u Nemačko ili u Švajcarskoj, i to će biti realnost za dve-tri godine-rekao je Momirović.

PROČITAJTE JOŠ: DONETA ODLUKA: Evo kako će deca ići u školu od ponedeljka!

Ističe da imamo ogromne investicije u infrastrukturnim projektima, jer moramo da uradimo sve ono što je preskočeno u proteklim decenijama.

-Ali, od 2025. godine očekujem da ekološki projekti postanu dominantni u investicionom ciklusu. To će biti prioritet Vlade Srbije i našeg ministarstva -rekao je ministar Momirović.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković zahvalio je Vladi Srbije i nemačkoj razvojnoj banci KfW, istakavši kako je projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije „značajan projekat za grad Vranje i za ceo Pčinjski okrug“.

PROČITAJTE JOŠ: AMSS PORUČUJE: Evo gde su radovi na putu

Predstavnik KfW za Srbiju Rudiger Hartman je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što se pokreće ovaj projekat održivog razvoja u oblasti životne sredine.

-Uspešna dugogodišnja saradnja sa ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i i gradom Vranjom već je na delu pokazana i nadamo se nastavku saradnje na novim projektima. Mi smo tu za vas šta god da vam je potrebno -kazao je Hartman.

U okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa SR Nemačkom, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom.

PROČITAJTE JOŠ: MITROPOLIT JOANIKIJE: Dolazak patrijarha u Crnu Goru je blagoslov

Realizacijom ovih investicija se daje značajan doprinos održivom urabnom razvoju kroz racionalno korišćenje prirodnih resursa, unapređenju zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena, u skladu sa ciljevima Zelene Agende za Zapadni Balkan i pregovaračkom pozicijom za poglavlje 27 u okviru procesa pristupanja EU.

Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške Nemačke i KfW banke obezbeđeno 290 miliona evra za prioritentne investicije u 35 gradova u Srbiji, u oblasti otpadnih su završene investicije ili je realizaciju u toku u Kruševcu, Vranju i Subotici sa više od 350.000 stanovnika, dok je u oblasti upravljanja komunalnim otpadom u pripremnoj fazi program za dva regiona sa centrima u Kruševcu i Vranju, sa više od 360.000 stanovnika.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter