Izvor: Alo.rs
16.06.2020 u 10:34
0

VUČIĆ U ČAČKU OTVARA NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK (UŽIVO)

U jednom od pogona nekadašnjeg jugoslovenskog giganta fabrike „Cer“, koja je uništena u NATO bombardovanju, danas se otvora novi Naučno-tehnološki park.

Svečanosti prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić će u Čačku prisustvovati obeležavanju početka proizvodnje nove fabrike Vorwerk&Sohn grupe u Srbiji i otvaranju Naučno tehnološkog parka u tom gradu. Otvaranje fabrike Vorwerk&Sohn grupe predviđeno je u 10 sati u pogonu u Preljini kod Čačka, dok je otvaranje Naučno-tehnološkog parka planirano za 11 sati, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Vlada Srbije odobrila je prošle godine 330 miliona dinara za kupovinu nekadašnjeg pogona i zemljišta, ali i za opremanje četvrtog naučno-tehnološkog parka u zemlji.

V.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Čačak, Mirko Pešić kaže da su prve firme već počele sa useljavanjem u halu i da očekuje da na tom prostoru bude oko 200 zaposlenih, inženjera i radnika različitih profila.

OVO MORATE PROČITATI

DR STEVANOVIĆ U „ĆIRILICI“ OTKRIO TAJNE KORONE: Ovo je najvažniji simptom kod asimptomatskih slučajeva!

PREMIJERKA ANA BRNABIĆ U „ĆIRILICI“ O RADU VLADE I IZBORIMA: Ovo više nije ista zemlja!

RITUALNO SAMOUBISTVO Psihijatri: Violeta je dva puta zarila nož u srce i time je poslala jasnu poruku

SNAŽNO NEVREME U TRSTENIKU Bujice nosile automobile, voda prodrla u kuće (VIDEO)

DANAS SE OČEKUJE GARANCIJA GRČKE DA ĆE SRBIMA BITI DOZVOLJEN ULAZAK

„Naš cilj je da povežemo proizvodne delatnosti i savremene informacione tehnologije, marketing, i sve što prati savremeno tržište i biznis. Svaka mlada firma imaće svoj zaseban prostor, a očekivanja su da će ih biti izmedju 15 i 20 u proizvodnom delu i oko 200 zaposlenih“, kaže Pešić za Tanjug.

Trenutno se u NTP Čačak useljava sedam kompanija koje su zadovoljile uslove iz javnog poziva.

Na površini od 17,5 hektara u Čačku radili su nekada pogoni akcionarskog društva „Cer“, ali su gotovo sve hale do temelja srušene 1999. godine. Danas na toj lokaciji posluje nekoliko kompanija, a svoje mesto za rad u obnovljenoj hali od 4.500 kvadrata mesta su rezervisana za inovativna naučno-tehnološka preduzeća.

Zamenica gradonačelnika Čačka, Milica Dačić kaže da je proteklih godina Grad finansirao rad NTP, a Vlada Srbije je odvojila 330 miliona dinara za novi prostor namenjen tehnološkim kompanijama.

Ono što ovaj Park razlikuje od drugih naučnih parkova u Srbiji je to što Čačak nije univerzitetski centar, poput Beograda, Novog Sada i Niša kao i to što čačanski Park ima šest osnivača, medju kojima su privredna udruženja, Fakultet tehničkih nauka, Agronomski fakultet, Institut za voćarstvo i Grad Čačak.

„Sigurna sam da će celokupna privreda grada kao i fakulteti imati benefite jer je ovo orudje razvoja naše zajednice“, ističe Milica Dačić.

Vlasnik preduzeća koje se bavi razvojem, projektovanjem i izradom specifičnih mašina za automatsku proizvodnju „Plazmateh“, Branimir Plazinić, čija firma već uspešno posluje, kaže da će u novom prostoru prvo pokrenuti jedinstven projekat u zemlji – rotacioni parking sistem.

„To je sistem gde se na jednom parking mestu može parkirati do 20 vozila“, rekao je Plazinić.

I OVO ĆE VAS INTERESOVATI

SVET NA IVICI NOVOG RATA! Dignuta u vazduh kancelarija za vezu!

ZARAĐUJU NA GRBAČI NARODA Estrada digla cene posle korone

RECEPTI NAŠIH BAKA: ZLATIBORSKI UŠTIPCI, uz stari sir ili dobro društvo!

RITUALNO SAMOUBISTVO Psihijatri: Violeta je dva puta zarila nož u srce i time je poslala jasnu poruku

Projekat predviđa izradu automatskog sistema za parkiranje sa vertikalnim prenosom kola, nešto poput rešenja kakva postoje u Kini s tim što, poručuje Plazinić, naš sistem „made in Srbija“ biće kvalitetniji i tehnološki napredniji jer će mobilnim telefonom biti moguća rezervacija mesta za parkiranje i plaćanje. Ukoliko bude zainteresovanih kupaca u Srbiji, ovaj projekat, prema rečima Plazinića, mogao bi značajno da smanji gužve na ulicama gradova i uštedi prostor za parkiranje.

Za privrednike Čačka i okoline značajno je to što će u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom moći da stvore novu, dodatu vrednost svojih proizvoda. Park treba da bude raskrsnica inovacija, mesto gde se ukrštaju nauka, privreda, novi startapovi i mlade generacije, kaže predsednik skupštine NTP Čačak Radovan Jovanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter