Izvor: Tanjug
17.06.2020 u 15:18
0

ZA BOLJI ŽIVOT Sporazum o saradnji SPS i Demokratske unije Roma

Socijalistička partija Srbije (SPS) i Demokratska unija Roma potpisale su danas u Novom Sadu Sporazum o saradnji. U ime SPS-a sporazum je potpisao potpredsednik Glavnog odbora stranke i predsednik Pokrajinskog odbora Vojvodini Dušan Bajatović, a u ime Demokratske unije Roma predsednik Duško Jovanović.

U saopštenju SPS-a navodi se da je još 1992. godine ta stranka pomogla u ostvarivanju značajnih kolektivnih prava Roma. Podsetili su da je tako počela da radi redakcija na romskom jeziku RTV, što je bilo važno za daluju inkluziju, a 1996. godine u osnovnim školama najpre u Vojvodini, a potom i u celoj Srbiji, postoji predmet „romski jezik i elementi nacionalne kulture“, prvo kao fakultativni, a onda kao izborni predmet.

Predsednik Demokratske unije Roma Duško Jovanović rekao je da je i u tim teškim vremenima postojala jaka politička volja da se nešto učini za poboljšanje položaja Roma i da se smanji nejednakost.

– Zbog toga što od devedesetih godina do danas SPS istrajava na socijalnoj jednakosti i pravdi, odlučili smo da našu saradnju formalizujemo i damo podršku SPS-u na ovim izborima. Od kada smo se i politički organizovali u okviru Demokratske unije Roma, među našim članovima ima i pripadnika drugih nacionalnih zajednica, kao i Srba – rekao je Jovanović.

Istakao je da žele zajedno da se sa SPS-om bore za bolje uslove života Roma – da svako romsko dete koje ide u osnovnu školu dobije udžbenike, školski pribor i užinu, a oni koji upišu srednju školu i fakultet da dobiju besplatan smeštaj.

– Vrlo je važno da ti mladi koji su stekli diplome, dobiju posao, neki i u državnim institucijama koje se ovim pitanjima bave – rekao je Jovanović i dodao da je Demokratska unija Roma spremna da bude ravnopravan partner sa SPS-om u rešavanju tih pitanja.

Potpredsednik Glavnog odbora SPS-a Dušan Bajatović rekao je da je nesporno da romskoj zajednici treba ravnopravan „socijalni lift“, a to znači, navodi, mogućnost da se školuju i da država to pomogne.

– To podrazumeva i obrazovanje i zapošljavanje i zdravstveno osiguranje, brigu o deci. Našli smo dobru podlogu za saradnju, jer se za to zalaže Socijalistička partija Srbije od kada postoji – za ravnopravnost, svima dostupno školovanje i lečenje, pravo na rad i pristojnu zaradu – rekao je Bajatović.

Istakao je da nije dovoljno da se o nekim od tih pitanja staraju centri za socijalni rad, već da je prava pomoć ako se Romima pruži mogućnost da postanu ekonomski samostalni i ravnopravni članovi društva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter