Izvor: BLIC
21.07.2021 u 22:21
0

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Rudnik Čukaru Peki biće PRVI ZELENI RUDNIK u Srbiji, otvaranje predviđeno za 2. oktobar!

Zorana Mihajlovć, ministarka rudarstva i energetike izjavila je danas da će rudnik bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora biti prvi zeleni rudnik u Srbiji. Otvaranje ovog rudnika planirano je za 02.oktobar ove godine.

VAŽNO

VUČIĆ: „Kragujevac će postati centar Srbije!“

PROTERIVANJE SRBA NE PRESTAJE! Na Jarinju uhapšen 80. godišnjak pod lažnom optužbom!

DAČIĆ SAZVAO VANREDNO ZASEDANJE! Zakazano za 28.jul

NESTOROVIĆ: „Mi sebi izgledamo važni, ali bakterije se bave nekim drugim stvarima“

– Rudarstvo mora da bude održivo, mora da bude zeleno, samim tim rudarstvo jeste osnova našeg budućeg razvoja. Čukaru Peki biće zeleni rudnik sa modernom opremom-kazala je Mihajlović.

Mihajlovićeva je pored novoizgrađenog pogona rudnika Čukaru Peki obišla i radove na rekonstrukkciji nove topionice bakra i pogon za odsumporavanje.

– U avgustu kada jedan deo bude završen vezan za odsumporavanje, od tog trenutka će se emisija sumpordioksida biti u dnevnim i godišnjim granicama dozvoljenog. Sve što radimo u energetici i rudarstvu mora da bude u skladu sa svim standardima zaštite životne sredine. Srbija ima dobre zakone o zaštiti životne sredine kao i u rudarstvu i energetici i svi oni moraju da se poštuju. Ulaganje od 220 miliona evra u rekonstrukciju topionice je usmereno na poboljšanje zaštite životne sredine i poštovanje evropskih standarda-dodala je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da će uz projekat Čukaru Peki , Srbija u strukturi proizvodnje bakra i zlata biti na drugom mestu u Evropi, posle Poljske, što daje mnogo šansi u budućnosti za privredni razvoj naše zemlje.

– Davaćemo sve od sebe i uticati na svakog našeg investitora, da uloži koliko može, da udišemo čist vazduh i da buduće generacije koje dolaze posle nas znaju zašto smo sada sve ovo odradili-kazala je Mihajlović.

Ke Čaojeng (Que Chaoyang), zamenik predsednika kompanije Ziđin, istakao je da kompanija Ziđin Majning realizuje projekte u 12 zemalja, da je na listi od 500 najuspešnijih kompanija na 398 mestu, dok je po pitanju zaštite životne sredine Ziđin Majning na trećem mestu a po proizvodnji bakra na sedmom.

-Po pitanju ove dve kompanije, postrojenje za odsumporavanje i postrojenje za tretman vode su najvažniji zadaci koje naša firma radi i trudimo se maksimalno po pitanju zaštite životne sredine. Uz podršku Vlade Srbije, Gradske uprave i lokalnog stanovništva, razvoj obe kompanije biće brži – kazao je Čaojeng.

Objašnjeno je i da je u pogonu rudnika Čukaru Peki već počeo probni rad, da se rade relevantne analize, kao i da je koncentrat koji bude proizveden u tom pogonu biti namenjne izvozu i da u njemu nema prekomernog sadržaja arsena.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je kazao da grad liči na veliko gradilište na lokaciji Ziđin Coppera kao i Ziđin Majninga.

– Rudarstvo uspeva da se bavi ozbiljnim ekološkim standardima, nova fabrika za odsumporavanje i sakupljanje fugitivnih gasova brzo napreduje i te promene se vide iz dana u dan-kazao je , između ostalog, Milikić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter