Izvor: Tanjug
18.09.2021 u 12:36
0

OSMANI OPET PROVOCIRA: Otvoreni Balkan koristi samo Srbiji

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani ocenila je da, sa ekonomske tačke gledišta, od „Otvorenog Balkana“ apsolutnu korist ima Srbija, i od Evropske unije i Nemačke očekuje „više otpora“ toj regionalnoj inicijativi.

Osmani je u intervjuu za nemačke medije rekla da Priština ne može ući u inicijativu za koju ni ne zna šta bi joj donela i gde, prema njenoj oceni, Srbija pokušava da igra vodeću ulogu, što bi joj, kako je rekla, „dalo priliku da nastavi da poriče postojanje Kosova kao suverene države“.

PROČITAJTE JOŠ:  MILOŠ VUČEVIĆ IZJAVIO: Vučić ima moralnu obavezu da prihvati kandidaturu!

Osmani je, sa druge strane, pohvalila Berlinski proces, ocenivši da je on započeo pre mnogo godina sa jasnom vizijom ekonomskog približavanja zemalja u smislu povezanosti mladih i digitalizacije, što je izuzetno važno za buduće generacije, uključujući i saobraćaj.

Smatra da su od Berlinskog procesa profitirali ljudi sa Kosova i Metohije i da je bilo izuzetno važno što je Berlinski proces kreiran tako da nije imao za cilj odlaganje procesa evropskih integracija, već upravo suprotno, kako bi ih ubrzao.

PROČITAJTE JOŠ: VULIN: Predsednik Vučić je izložen lažima i uvredama u hrvatskim medijima

Prema mišljenju Osmanijeve, sa „Otvorenim Balkanom“ je potpuno suprotno i njegov cilj je, tvrdi ona, da na neki način stavi region „u čekaonicu“ i umesto da nastavi sa evropskim integracijama, stvara situaciju u kojoj su određene zemlje u boljoj poziciji od drugih, bilo ekonomski, politički ili u drugim okolnostima.

Ona je potvrdno odgovorila na pitanje da li od Evropske unije i Nemačke u vezi sa „Otvorenim Balkanom“ očekuje „više otpora“, ocenjujući da nije potrebna još jedna regionalna inicijativa.

-Potrebno nam je da EU bude jasna prema Srbiji i stavi do znanja – jednak tretman, jednaka zastupljenost svih zemalja, uključujući i Kosovo, osnovni je preduslov za opstanak ovih regionalnih inicijativa- rekla je Osmani.

Odgovarajući na pitanje da li je brine da bi SAD pre ili kasnije mogle da povuku svoje trupe sa KiM, nakon onoga što se dogodilo u Avganistanu, Osmani je odgovorila odrično, doiajući da su SAD Prištini pružile uveravanja da nameravaju da nastave svoje važno prisustvo u tzv. Kosovu i da su to učinili i drugi saveznici NATO.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ SE SASTAO SA ERDOGANOM: Doručak i razgovor u četiri oka sa pogledom na Bosfor (VIDEO)

Osmani tvrdi i da Srbija, „uz pomoć Rusije“, pokušava da destabilizuje ceo region i da je zato prisustvo NATO na tzv. Kosovu više nego potrebno.

Ona kaže da ni među stanovnicima Kosova ni u institucijama Prištine „Rusija nikada neće pronaći saveznika“, a za Srbiju je rekla da se pokazala kao, kako je rekla, „trampolina ruskog malignog uticaja u celom regionu“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter