Izvor: Tanjug
08.06.2022 u 15:15
0

LEPE VESTI ZA SRBIJU: U Ohridu potpisan Memorandum o razumevanju u kulturi

 Na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska i ministarka kulture Albanije Elve Margariti potpisale su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti kulture na ZB, u cilju promovisanja kulturne raznolikosti, međukulturnog dijaloga i međusobnog razumevanja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ministri kulture Memorandum su potpisali u nameri da se proširi regionalna saradnja, podstakne kulturni razvoj i ulaganje u sektor umetnosti i kulture i zapošljavanja umetnika na ZB.

VUČIĆ SE OBRATIO IZ OHRIDA: Kad smo zajedno, mnogo smo jači (VIDEO)

Imajći u vidu značaj mobilnosti umetnika kako bi se obezbedio kulturni napredak i prosperitet, a sa namerom da se proširi postojećaa saradnja između zemalja u oblasti umetnosti i kulture, potpisivanjem Memoranduma iskazana je spremnost za otvorenom saradnjom sa ostalim zapadno-balkanskim učesnicima i njihovim uključivanjem u ovaj Memorandum u cilju promovisanja produktivne saradnje u oblasti kulture u regionu.

Svrha ovog Memoranduma je stvaranje uslova za olakšavanje, proširenje i produbljivanje institucionalne saradnje u oblasti kulture, a zemlje potpisnice razmotriti će uspostavljanje Rezidencijalnih programa kako bi umetnicima i profesionalcima obezbedili uslove za produženo vreme boravka, korišćenje prostora i resursa za rad, pojedinačno ili u grupama, u njihovim stručnim oblastima.

Zemlje potpisnice će promovisati regionalnu mobilnost umetnika i stručnjaka, integrisati pot-programe, kao i regionalne politike saradnje u oblasti umetnosti i kulture, osmišljene da podrže, između ostalog, razmenu iskustava, umrežavanje i promociju kulture i umetnosti umetnika ZB na međunarodnom planu.

Memorandum predviđa podsticanje mobilnosti umetnika, a zemlje potpisnice nastojaće da integrišu projekte, platforme ili mreže saradnje između njih i evropskih zemalja i da podstiču međusobnu realizaciju zajedničkih kulturnih programa.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter