Izvor: Novosti
08.06.2022 u 14:26
0

VUČIĆ SE OBRATIO IZ OHRIDA: Kad smo zajedno, mnogo smo jači (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se iz Ohrida, gde prisustvuje samitu regionalne inicijative Otvoreni Balkan.

Predsednik je rekao da je imao sastanke sa predstavnicima zemalja koji nisu još uvek zvanične članice Otvorenog Balkana.

– Poziv smo uputili Crnoj Gori, uskoro će biti poslate i BiH – rekao je Vučić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kako kaže, sinoć je pokrenuta ideja oko pravljenja radnih grupa i timova koji bi analizirali situaciju u kojoj se region nalazi i kako bi sebi mogli da pomognemo.

Vučić je rekao da se priprema veliki sajam vina, hrane i turizma u Beogradu i dodaje da bi voleo da naredni susret bude negde na jugu Srbije.

– Bitno je da nađemo zajednički pristup za rešavanje problema – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da kada smo zajedno, mnogo smo jači i dodaje da je to važna poruka koju su danas uputili.

„Srbija ima najviše hrane“

– Kada smo zajedno, onda smo mnogo, mnogo jači. Srbija ima najviše hrane, brašno ulje šećer, svega toga imamo. Važno je da formiramo Radne grupe – poručio je predsednik Vučić na početku obraćanja medijima.

„Biće problem ako Rusi prekinu dotok gasa Evropi“

Rekao je da sa druge strane, već sada, sa užasom gledamo na to šta će da se događa oko energetike.

– Biće problem ako Rusi prekinu dotok gasa Evropi – rekao je Vučić.

Kako kaže, cena energije skače i to je pakao za sve. Dodaje da će biti problem što neće imati odakle ni da se uzme.

– Milion stvari ima o kojima možemo da razgovaramo. Svi smo sa različitih strana u problemu, ne svojom krivicom. Da će biti jedna od najtežih zima, hoće – dodaje predsednik.

– Zato sada pumpamo skladišta za gas, da bismo imali za ne daj bože. Danas u Banatskom Dvoru imamo 197 miliona kubnih metara – kazao je.

Ističe da će ključni faktor biti finansije.

– Ono što je za Srbiju relativno dobra vest, jeste da je naša stopa javnog duga ovde u regionu najniža – rekao je Vučić i dodao da sada svi hoće da izađu na tržište.

Ističe da će pare da nestaju brzinom svetlosti na energente i hranu.

– Sada iz dva skladišta upumpavamo rezerve. Naše potrebe su veće od toga, moramo da nalazimo rešenja. Radi se o ogromnom novcu koji ulažemo samo da bi se pripremili za zimu – rekao je Vučić.

Vučić kaže da je problem što Srbija nema dobru vezu kako bi stigla ruska nafta. Mi je, dodaje, dobijamo tankerima. Potrošnja će, kaže, biti velika i potrebe velike.

– Čekajte da vidimo kakve će tek sankcije da uvode – rekao je Vučić.

O inicijativi Otvoreni Balkan

– To je inicijativa ljudi iz regiona, da sami odlučujemo o svojoj sudbini i budućnosti. Koliko je značajno i normalno da moramo da razgovaramo. Balkan treba da pripada balkanskim narodima. Teško je srušiti Otvoreni Balkan, vrlo smo čvrsto opredeljeni da čuvamo mir i sigurnost – kazao je predsednik.

Regionalna inicijativa sa ciljem povećanja saradnje tri zemlje

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koju su uspostavile Albanija, Severna Makedonija i Srbija, sa ciljem povećanja ekonomske i druge saradnje tri zemlje, kao i poboljšanja međusobnih odnosa.

Vučić, Rama i bivši makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine započeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana „mali Šengen“, a koju su podržale EU i SAD.

Cilj inicijative, kako je tada kazao predsednik Vučić, jeste da olakša život građanima i poboljša životni standard.

Na samitu u Tirani u decembru 2021. potpisan je do tada najveći broj dokumenata o saradnji tri zemlje.

Vučić, Rama i Zaev potpisali su Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu koji omogućava uvođenje jedinstvene radne dozvole za te tri zemlje i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana ZB.

Takođe, u Tirani je potpisan i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB i Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS).

Tom prilikom je potpisan i Sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS). Na marginama samita u Tirani potpisan je i sporazum o saradnji akreditacionih tela tri zemlje.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter