Izvor:
26.09.2019 u 16:04
0

AMERIČKI SENAT: Dva najveća žarišta na Balkanu su politička blokada u BiH, kao i pregovori Beograda i Prištine!

Dva najveća žarišta na Balkanu su politička blokada u BiH, kao i pregovori Beograda i Prištine, smatra odbor za oružane snage američkog Senata na saslušanju o stanju u oblasti bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi.

Učesnici su se složili da je neophodan jači angažman SAD-a u regionu, jer nestabilan i konfliktan Balkan podriva američku nacionalnu sigurnost i diplomatsko povlačenje bi bilo veliki američki poraz.

Viši saradnik organizacije "Centra za analizu evropske politike" Januš Bugajski kaže da ne može da zamisli novi oružani sukob na Kosovu i Metohiji, ali da može biti sukoba u BiH zbog, kako navodi, "velikog ruskog uticaja na Republiku Srpsku".

On smatra da će specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer više biti uključen bosansku krizu, nego u krizu oko Kosova i Metohije.

Dejmon Vilson, izvršni potpredsednik organizacije "Atlantic Council", naveo je da je Rusija manje fokusirana na održavanje svog ograničenog uticaja u regionu, a više na narušavanje američkog uticaja – remećenjem procesa integracija u NATO i EU.

Rusija ima uticaj na Srbiju i samim tim na region. Odsustvo dogovora podstiče nacionalističke političke rasprave koje usporavaju razvoj demokratije u Srbiji i omogućavaju kosovskim liderima da izbegnu teška pitanja o upravljanju. Odlučnije okretanje Srbije ka Evropi obezbediće zaštitu koja nam je potrebna za Bosnu – naveo je Vilson.

Kada je reč o uticaju Kine na region, govornici su se složili da je ekonomija primarni cilj te zemlje, koja preko Balkana želi da uđe na tržište Evrope.

Kineske investicije putem inicijative Pojas i put – velikog kineskog programa za infrastrukturu i povezanost – naglo su povećale ekonomski uticaj Pekinga u regiji – rekao je David Šulman, viši savetnik Međunarodnog republikanskog instituta.

On zaključuje da Kina ima koristi od regionalne stabilnosti i ne želi da izaziva unutarašnje podele, podrivanje pristupa EU ili umanjenje poverenja u demokratske sisteme.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter