Izvor:
25.10.2019 u 11:17
0

BRANISLAV NEDIMOVIĆ: Sporazum sa EAEU maksimalno će uprostiti proceduru!

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), koji danas u Moskvi potpisuje premijerka Srbije Ana Brnabić, za poljoprirvednike će značiti maksimalno pojednostavljenu proceduru i proširenu paletu proizvoda koji će biti na bescarinskom režimu.

– To znači da će na bescarinskom režimu biti ovčiji i koziji sir u neograničenim količinima, a do sada smo imali pravo na kravlji sir. Potom se odnosi na voćnu rakiju, koju će naši proizvođači moći da izvoze bez limita. Ne bi trebalo da podsećam koliko je Srbija poznata po šljivi, kajsiji i drugim vrstama voćnih rakija. Isto tako, imamo i kvotu za izvoz srpskog vinjaka na prostoru Rusije – rekao je ministar poljoprirvede Branislav Nedimović.

Ministar Nedimović navodi i da bi potpisivanje Sporazuma sa EAEU trebalo posmatrati i u kontekstu nedavno potpisanog Sporazuma o fitosanitarnoj zaštiti, kojim su uprošćene birokratske procedure.

– Postoji elektronska platforma za slanje pošiljki iz Srbije prema Evroazijskoj uniji na jedan bezbedan način i bez dodatnih troškova, kao što je do sada bio slučaj, kada je nekoliko puta svaka pošiljka morala da se podvrgava kontrolama. Procedura novih nema, samo smo uprostili postojeće, sve na jednom mestu može da se radi oko izvoza – kaže Nedimović.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU zameniće postojeće sporazume o slobodnoj trgovini koje je Srbija imala sa Rusijom od 2000. godine, Belorusijom od 2009. i Kazahstanom od 2010. godine, dok sa Jermenijom i Kirgistanom Srbija nije imala Sporazum o slobodnoj trgovini.

Kako je ministarstvo trgovine ranije navelo, oko 95,5 odsto proizvoda proizvedenih u Srbiji moći će da se uvozi u zemlje EAEU bez plaćanja carine.

Robna razmena Srbije i država članica Evroazijske ekonomske unije prošle godine je imala vrednost 3,4 milijarde dolara, pri čemu je izvoz bio 1,1 milijardu, a uvoz 2,3 milijarde.

Članice EAUE su Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan sa ukupnim BDP-om od 1,9 biliona dolara i tržištem od 183,8 miliona ljudi.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter