Izvor: HappyBSC
10.01.2022 u 10:08
0

DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Referendum je važan i bitan za nastavak evrointegracija

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić bio je gost jutarnjeg programa na Happy TV. 

On je na početku komentarisao slučaj Novaka Đokovića pred australijskim sudom. 

-Ovde je reč o politizaciji. Trebalo bi da je doneta tačka na proces čim je sud doneo odluku. Ovde se koristi ta mogućnost da svaka država ima diskreciono  pravo da nekome odbije ulazak u zemlju, međutim postoje i izuzeća i ona se izdaju u svakom trenutku širom Evrope i sveta. Situacija je takva da je još bez zvanične potvrde i da će se vlasti u Australiji opredeliti za tu opciju da ga deportuju iz Australije što podrazumeva i tu vrstu kazne da ne može 3 godine da uđe u Australiju. To već prevazilazi sve grabice zdravog razuma! Svi smo ljutu verujem da je Novak miran i da njegov advokatski tim razmatra tu celu situaciju. To je nešto što se retko viđa i primer dvostrukih standarda. Postoji jedan aršin za Đokovića, a drugi aršin za druge sportiste. Ovde je problem što je  Novak dobar teniser i nije im u interesu da opet uzme titulu. I predsednik Vučić je rekao da je ovde reč o političkom maltretiranju Novaka. To mora da naiđe i na reakciju sa naše strane. Generalno, taj postupak je sraman.  Sumnjam da bi takav odnos bio prema nekim sportistima koji dolaze iz drugih zemalja. Da su  na snazi svi ti propisi onda  turnir  ne bi mogao ni da se održi! Mi kao zemlja imamo veoma ograničeno polje gde bismo mogli da delujemo.  Postoje načini u diplomatskoj komunikaciji.  Australija je zaboravila da im je Novak uplatio donaciju za vreme požara. Nije ovde samo medicinski razlog u pitanju, ovo je stvar politike-rekao je Dačić. 

 O referendumu koji će se održati 16. januara

-Moj stav je jasan. Predsednik sam Narodne skupštine koja je dvotrećinskom većinom usvojila tekst promene Ustava. Na referendumu se odlučuje da li se građani slažu sa tim ili ne slažu. Tačno se zna koji delovi Ustava se menjaju. Reč je o delovima Ustava koji se odnose na pravosuđe i način biranja sudija i tužilaca. Do sada je to činio Parlament, a od sada je to predviđeno da to radi Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva. Reč je o depolitizaciji pravosuđa i nezavisnosti i veoma je važan korak dalje u reformi pravosuđa i vladavini prava i neophodan uslov za dalje evropske integracije.  To je nešto što EU traži već godinama od nas. Ne znam šta u tome može da bude sporno. Ispada da svi oni koji su za „DA“ podržavaju vlast, a oni koji su protiv odmah su i protiv vlasti. Šta je građanima bolje? Da li da Parlament to bira ili da nema uticaja? Slušam veliki broj primedbi na pravosuđe. Alternativa tome je da Parlament nastavi da bira. Akt o promeni Ustava je objavljen i na sajtu i u Službenom glasniku. Referendum nema nikakve veze sa priznavanjem Kosova i Metohije. Nema dopisivanja Ustava nakon referenduma. Tu nema kompromisa. Politika se vodi u očuvanju srpskih interesa. 

Povodom dana Republike Srpske

-Republika Srpska je velika tvorevina u celokupnoj tekovini srpskog naroda i veliko dostignuće. Mi nismo ni svesni te tvorevine. To je prvi srpski entitet stvoren preko Drine. Drugo, on nije stvoren iz nekog političkog ćeifa srpskog naroda već odgovor na cepanje Jugoslavije-rekao je Dačić. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter