Izvor: Tanjug
13.01.2021 u 20:35
0

DRECUN: Učešće KBS u NATO misijama faktor destabilizacije

 Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da će uticaj takozvanih kosovskih snaga bezbednosti u NATO negativno uticati na celokupnu situaciju u južnoj pokrajini dodajući da to dodatno zastrašuje srpski narod i predstavlja faktor destabilizacije.

Drecun je kazao da će Albanci na KiM sa iskustvom u borbenim misijama i zato što imaju neke zajedničke snage sa NATO, biti ohrabreni da tu formaciju u jednom trenutku možda iskoriste za potpuno ovladavanje severom Kosova, što bi moglo da ugrozi opstanak srpskog naroda na KiM.

Upozorava i da ta formacija koja do sada nije predstavljala opasnost po bezbednost centralne Srbije to sada već mogla biti.

„Samo ugrožavanje srpskog naroda na KiM je ugrožavanje bezbednosti i bezbednosni rizik za državu Srbiju i celokupan srpski narod. Tako nešto se već dogodilo dva puta. Prvo kada je KBS na razne načine pomagao albanske teroriste na jugu centralne Srbije i drugo kada su pomagali pripadnike terorističke albanske organizacije u Makedoniji“, dodaje Drecun.

NAJVAŽNIJE DANAS

Vakcinu protiv korona virusa sutra dobija prvih 1.000 ljudi koji su se dobrovoljno prijavili!

UHAPŠEN SA METKOM U CEVI: Policija u Zemunu privela muškarca

EVO KO IMA PRAVO NA NOVU NOVČANU POMOĆ? Ovo treba da znate o novoj finansijskoj injekciji

PORODICA ZABRINUTA: Na Staroj planini NESTAO MLADIĆ

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM podsetio je i da smo umesto demilitarizacije, odnosno trasformiranja pripadnika terorističke OVK imali situaciju u kojoj se, pod kontrolom KFOR-a i UNMIK-a, deo tih terorista prebacio u Kosovsku policijsku službu s jedne strane i s druge strane u Kosovski zaštitni korpus koji je trebalo da bude organizacija za vanredne situacije, da pomaže u poplavama i elementarnim nepogodama.

„Oni su od početka bili ustrojeni po klasičnoj vojnoj organizaciji i imali su istu, preslikanu, organizacionu strukturu terorističke OVK, uključujući operativne zone, čak su i komandanti u većini slučajeva bili isti kao i u terorističkoj OVK“, naglašava Drecun.

Dodaje da su nakon toga formirane Kosovske bezbednosne snage koje, takođe, ne treba da budu vojna formacija, ali je od starta bilo jasno da ta formacija treba da preraste u ono što zovu „vojska Kosova“, odnosno klasičnu vojnu formaciju.

„I zato su stručnjaci iz NATO, posebno iz SAD, Velike Britanije, Turske, Nemačke reorganizovali KBS, formirali ga po osnovama vojne formacije, naoružavali, vodili pripadnike te formacije na obuku da bi te snage učinili komplementarnim snagama NATO-a, dakle da mogu da budu u sadejstvu“, navodi Drecun.

Prema njegovim rečima, sada ih osposobljavaju u mobilnoj komponenti i već imaju 93 hamera, nabavljaju naoružanje većeg kalibra, podižu sajber kapacitete, pripremaju ih za to što su misije NATO-a.

Kaže i da su najčešće to borbene misije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter