Izvor:
07.04.2017 u 22:34
0

EKSKLUZIVNO: Intervju Obrad Kesić – DA LI ĆE BITI TREĆEG SVETSKOG RATA ZBOG BOMBARDOVANJA SIRIJE?

– Druga stvar, sumnjiva je I brzina delovanja amerilčke armije. Podsećam da pre napada nije urađena nikakva konkretna analiza incidenta sa hemijskim oružjem, nikakva međunarodna istraga, ama baš ništa.

– Treća stvar na koju bih želeo da skrenem pažnju, jeste činjenica da je predsednik Donald Tramp trpeo poslednjih nedelja žestoke kritike demokrata ali I svojih republikanaca zbog navodnih bliskih odnosa sa Putinom I da zbog toga pokazuje slabost prema Rusiji I širenju njihovog međunarodnog uticaja. Mislim da je Tramp ovim potezom s jedne strane poslao upozorenje svima koliko je odlučan lider, a sa druge, sebi otvorio prostor za unapređenje saradnje sa Rusijom u borbi protiv Islamske države.

Kako je moguće da se unapredi saradnja kada je Rusija ovaj incident okarakterisala “kao čin agresije na suverenu zemlju”?

– Još goru retoriku smo mogli čuti po pitanju sukoba u Ukrajini, tako da to uopšte ne iznenađuje. Nemojte zaboraviti da su Amerikanci najavili Rusima da će gađati datu bazu, odnosno, da su im ostavili prostora da se sklone, pa su Rusi verovatno to preneli I Sirijcima. Očigledno se vodilo računa da napad bude izveden sa minimumom ljudskih žrtava.

Znači li to da je ovo raketiranje bilo za "domaću upotrebu"?

– Ako vratimo film malo unazad, setićemo se da je Tramp oštro kritikovao Obamu da je slab I da je dozvolio da sukob sa islamistima ovoliko eskalira I oduži se zbog njegove nedovoljne odlučnosti. Sada je kritičarima pokazao kako može da reaguje brzo I efikasno na iznenadnu krizu, a u isto vreme se oslobodio tereta da je ruski saradnik.

Dakle, nemamo razloga da brinemo hoće li uskoro početi rat svetskih razmera?

– Zabrinutost je opravdana, I ja se plašim, posebno scenarija koji smo svi već videli tokom sukoba u BIH I na Kosovu, kada je izgovor za svaku intervenciju bilo navodno stradanje civila. Ako Tramp nasedne na to, dolazimo do velikih problema na globalnom nivou.

Hoće li pre nego što se eventualno sukob ne proširi biti neke rezolucije u UN ili bar pregovora najvažnijih faktora?

– Očekujem vrlo brzo neku rezoluciju, a komunikacija između Rusije I Amerike na najvišem nivou je verujem već uspostavljena. Samit dve sile je neophodan jer se situacija u Siriji ne sme ostaviti nerešena – rekao je na kraju razgovora za HAPPYTV.RS Obrad Kesić.

Foto: arhiva, Twitter/Al Jazeera Balkans,Twitter/HRHercegBosna

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter