Izvor:
29.08.2019 u 08:11
0

Evropska komisija poručila Srbiji: Moraćete da raskinete ugovor s Evroazijskom unijom!

Srbija mora da raskine novi trgovinski sporazum sa ruskom Evroazijskom ekonomskom unijom kada se pridruži Evropskoj uniji.

Ovo je jasna poruka koju je Evropska komisija poslala Srbiji.

– Srbija može da uđe u sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre ulaska u EU. Međutim, u kontekstu pregovora u pristupanju, Srbija se obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o trgovini na dan ulaska u EU – saopštila je Komisija.

Istu poruku preneo je i predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister.

– Tekst sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom trebalo bi da ima i izlaznu stavku, što bi garantovalo da Srbija može da se povuče iz sporazuma po njenom pristupu EU – upozorio je Mekalister.

Evropska komisija jasno je iznela svoj stav dan nakon što je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio da će Srbija 25. oktobra potpisati trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine.

Podsetimo, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je ranije da je "sporazum o ulasku usaglašen posle dve godine pregovora koji nisu bili ni laki ni jednostavni, i odnosiće se na svih pet zemalja Evoazijske ekonomske unije".

– Plan je da sporazum bude potpisan u Sočiju na sastanku premijera Srbije i zemalja Evroazijske ekonomske unije – rekao je Ljajić.

B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter