Izvor:
24.09.2019 u 18:35
0

GORAN TRIVAN: „U ekologiji nema napretka bez projekata!“

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan upoznao je danas na Zlatiboru poslanika neformalne Zelene poslaničke grupe u Skupštini Srbije s rezultatima koje je Ministarstvo realizovalo tokom dvogodišnjeg rada, kao i brojne aktivnosti koje preduzima kako bi Srbija postigla značajan napredak ka postizanju evropskih i svetskih standarda u zaštiti životne sredine.

Trivan je u okviru dvodnevnog tematskog seminara tokom kojeg je odgovarao na pitanja poslanika, istakao da je za veći napredak i dalje neophodan uslov investiranje u projekte, pre svega u izradu projektno-tehničke dokumentacije i jačanje administrativnih kapaciteta bez kojih nema realizacije postavljenih ciljeva.

"U životnoj sredini nema napretka bez projekata, kao ni bez stručnjaka u javnoj administraciji", istakao je ministar, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je naveo da upravljanje otpadom, reciklaža, predstavljaju paradigmu onoga što se preduzima da bi Srbija bila čista i najavio da će do kraja godine biti predložen sistem kojim će se stimulisati prikupljanje i selekcija otpada, što je pretpostavka za strateški tretman otpada kao proizvoda koji donosi profit.

Trivan je takođe najavio donošenje zakonskih rešenja za problem buke koji predstavlja značajno ekološko pitanje za građane, preciziravši da buka mora biti rešena kroz zakoski propis kojim će biti ustanovljena jasna pravila, efikasna inspekcijska kontrola, a istovremeno omogućiti sektorima da se prilagode u svom poslovanju.

Kako se navodi u saopštenju, poslanici su ministru uputili brojna pitanja u vezi sa zaštitom voda, pošumljavanjem, sečom šuma u zaštićenim područjima, nesanitarnim deponijama, uticajem malih hidroelektrana na životnu sredinu i biodiverzitet, uloge lokalnih samouprava i s drugim problemima vezanim za zaštitu životne sredine i prirode.

Ministar je obavestio poslanike da se Nacrt pozicije za Poglavlje 27 u pregovorima o ulasku u EU nalazi u proceduri razmatranja drugih ministarstava, i da se očekuje da se pred Vladom Srbije nađe u oktobru, a do kraja godine uputi Evropskoj komisiji, čime će se steći pretpostavke za otvaranje tog poglavlja koje se tiče životne sredine i klimatski promena.

Realizaciju ovog seminara koji se održava na Zlatiboru podržala je Kancelarija Programa UN za razvoj (UNDP) u Srbiji u okviru projekta "Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine”, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Izvor: Tanjug
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter