Izvor:
27.11.2018 u 12:49
0

(HAPPYTV.RS UŽIVO): KOSOVSKA MITROVICA NA NOGAMA: Građani nose transparente „Hoćemo mir, a ne ratove“!

Mirni protest Srba sa severa Kosova zbog diskriminatorske odluke Prištine o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije počeo je u Kosovskoj Mitrovici.

Protest se održava ispred kancelarije Evropske unije i Euleksa u severnom delu grada.

Građani nose transparetne: "Hoćemo mir, a ne ratove","Ne izgladnjujete našu decu", ""EU otvori oči", "Stop nasilju Prištine", "Imamo pravo na hleb" i druge. Uoči protesta gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom podneli su ostavke, a Skupštine opština donele deklaraciju kojom se, do ukidanja odluke Prištine, obustavlja rad organa lokalne samouprave.

Skupu se obratio Goran Rakić predsednik Srpske liste i gradonačelnik Kosovske Mitrovice koji je podneo ostavku.nakon sramne odluke Prištine.

Hteo bih da se obratim prvo Prištini, Briselu i EU. Ovo su mirni protesti i ne bi voleli da neko izvuče iz kontesta ovo naše današnje okupljanje i da, poznavajući Prištinu i ove mirne proteste, nazovu drugačijim imenom. Ovo su mirni protesti i mi smo uz svoj narod – ovim rečima obratio se skupu Goran Rakić i nastavio.

Braćo i sestre hvala vam što ste danas u ovolikom broju, po kišnom vremenu, došli da na mirno demokratski i na civilizovan način odgovorimo na odluke i poteze Prištine koje su brutalne i nedemokratske. Na sve te njihove odluke Prištine međunarodna zajednica i dalje ćuti. danas smo zakazali skupštine sve četiri opštine, a mi smo danas podneli ostavke i od danas administracija lokalne samouprave po prištinskom sistemu ne postoji više.. Ne postoji, ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan život srpskom narodu na prostoru KiM. Takse koje je uvela Priština znače da naša deca sutra neće imati osnovne uslove za život. Hranu, hleba i vode – rekao je Goran Rakić i dodao.

Zasedaće krizni štab i donositi odluke u skladu sa situacijom. Zalihe hrane ponestaju, a mi ćemo nastaviti mirno da se borimo za goli život. Braćo i sestre, odavde nema nazad – rekao je Rakić, podsetio na upad jedinica ROSU, ali i na pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste i pozvao sve na mirne proteste koji će se i sutra održati na istom mestu.

Rakić je rekao da takse, koje je uvela Priština, znače da srpska deca neće sutra imati osnovne uslove za život, hranu i vodu.

Osim sramnih taksi povod za okupljanje je i brutalna akcija specijalne jedinice ROSU koja je upala na sever, iako je Rezolucijom UN 1244 dogovoreno da jedina oružana formacija na severu može biti Kfor. Priština ni tu odluku ne poštuje. Priština je poslala specijalne jedinice do zuba naoružane da hapse naše sugrađane, a pokušali su da ubiju i našeg sugrađanina, potpredsednika Srpske liste Milana Radočića. Brate uz tebe smo – istakao je on ukazujući da je uhapšena i sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića,

Uz vas smo i nećemo odustati od mirnih protesta, nastavićemo svakog dana, dok se brutalne, sramne odluke Prištine ne povuku – najavio je Rakić.i pozvao građane da i sutra dođu na veliki protest.

Izvor: Tanjug/Happytv.rs/Kurir
Foto: Tanjug/Prinscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter