Izvor: Happy BSC
29.04.2022 u 13:22
0

IGRE PRESTOLA NA SRPSKI NAČIN! GDE JE KRUNA SRBIJE? Zašto se PRINC PETAR odrekao onoga što „leba ne jede“ i zašto ćuti Prestolonaslednik Aleksandar?

Abdikacija Petra Karađorđevića je, u sistemu u kome živimo, jedan egzotičan čin, ali sa zanimljivim detaljima, izjavio je Luka Mičeta, novinar i publicista. „Ovu abdikaciju ne prate nikakve političke abdikacije, niti političke drame. Ali se postavlja pitanje zašto je Petar abdicirao i odrekao se nečega što ‘leba ne jede“, kaže Mirčeta.

Princ Srbije i Jugoslavije Petar Karađorđević saopštio je u četvrtak da je „abdicirao“ i svoja potencijalna prava preneo na brata kraljevića Filipa. „U interesu dinastije je da princ naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji, među našim narodom. A moj brat kraljević Filip je svoj život i život svoje porodice vezao za našu Otadžbinu, u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, naslednik mog brata, kraljević Stefan“, naveo je Petar Karađorđević u saopštenju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„U sklopu ovog koordinacionog sistema u kome živimo, svetskog i našeg, ova abdikacija je jedan egzotičan čin, ali sa zanimljivim detaljima. Jer, vidite, Karađorđevići su vladali 67 godina a bili su u egzilu 146 godina. Tu su se dešavale razne stvari. Ali šta je bitno – ovo je prva abdikacija koja se nije desila u Srbiji, ovo se desilo u Španiji“, rekao je Mičeta, koji je napisao nekoliko tekstova i knjigu o dinastiji Karađorđević.

KRUNSKO VEĆE NIJE IZNENAĐENO Princ Filip će ubuduće biti princ naslednik, veoma je dobro opremljen za tu ulogu!

Mičeta podseća na nekoliko abdikacija kod Karađorđevića.

„Abdikacija iz 1858. kada je knez Aleksandar prepustio krunu, pa princ Đorđe 1909, pa kralj Petar 1914, kada je predao prerogative sinu Aleksandru. Ovu sada abdikaciju ne prate nikakve političke abdikacije niti političke drame. Ali se postavlja pitanje zašto je Petar abdicirao, odrekao se nečega što ‘leba ne jede“, upitao je Mičeta.

Pita se da li je u pitanju „ponuda koja nije mogla da se odbije“.

„Ili lična sujeta ili tek propupela pohlepa i ambicija nekih članova koji su prisustvovali potpisivanju, to će vreme tek da pokaže“, kaže.

Prema rečima Mičete, zanimljivo je da je Dragomir Acović, predsednik krunskog saveta rekao da je njemu lično žao što je Petar abdicirao.

To je po meni, onako indikativno, a s druge strane, postoje dva bitna momenta – pored toga što abdikacija nije potpisana u Beogradu, postavlja se pitanje zašto šef doma Karađorđevića, Aleksandar, otac Petra i Filipa, nije prisustvovao činu, i zašto administrator zapadno-evropske eparhije, episkop Dositej Motika, nije prisustvovao takvom značajnom činu za jednu dinastiju“, naveo je Mičeta.

Postavlja i pitanje da li je možda „sve išlo preko ženske linije“. Sve ćemo to, kako dodaje, saznati vremenom.

Svi znamo kakve su ponude koje se ne odbijaju. To je teško nagađati, ali činjenica da se Petar nije odrekao prestola samo u svoje ime prestola, nego u ime svojih naslednika, je takođe vrlo indikativno“, kaže Mičeta.

Moguće je, dodaje, i da je po sredi to da i Petar smatra da to nema nikakav značaj u Srbiji koja nije monarhija po uređenju.

„Sve je moguće, moguće je i to. Mi živimo u takvom vremenu i svedoci smo čuda, pa nije nemoguće da u Srbiji nekad dođe i do uspostavljanja monarhije. Sada je to malo moguće, ali ko može da kaže da se to neće desiti nekada“, rekao je sagovornik N1.

Mičeta se pita i zašto nema reakcija Aleksandra Karađorđevića i crkve na ovu abdikaciju.

„Aleksandar ima godina, nema ga dugo u javnosti, kakvog je zdravlja, da li je u Beogradu. Nije nikakvu izjavu dao povodom ove abdikacije… Pošto su to njegova deca, mogli bismo da dobijemo neku izjavu od njega kako vidi ovu abdikaciju… Nema ni čestitke, nema čestitke ni od crkve“, zapaža Mičeta.

Po njemu, Filip Karađorđević će verovatno živeti u Belom dvoru, pošto on i njegova porodica žive u Beogradu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter