Izvor:
29.05.2019 u 12:43
0

INSTITUCIJE OMBUDSMANA SRBIJE I CRNE GORE POTPISALE SPORAZUM! Pašalić poručio: „Sporazum nije početak, već kruna jako dobre saradnje…“!

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić i ombudsman Crne Gore Šućko Baković potpisali su danas Memorandum o saradnji ombudsmanskih institucija dve zemlje.

– Ovo je za instituciju ombudsmana Republike Srbije vrlo važan dan – potpisivanje sporazuma sa institucijom ombudsmana Crne Gore. Sporazum nije početak, već kruna jako dobre saradnje – rekao je Pašalić prilikom potpisivanja Memoranduma u zgradi Zaštitnika građana u Beogradu.

Pašalić je poručio da je saradnja dveju institucija u više navrata dokazana, a kao primer istakao je i, kako kaže, medijski najpoznatiji slučaj Sare Vidak, koja je u Crnoj Gori uhapšena 2018. godine.

Baković je odmah reagovao na inicijativu sa ove (srpske) strane i ispratio ceo slučaj, a to su njena ljudska prava, tj. sva prava koja je ona imala i koja su praćena od strane institucije ombudsmana Crne Gore".

Zaštitnik građana Srbije podsetio je da je ovo osmi sporazum ove vrste koji Srbija potpisuje, a da se očekuje potpisivanje još četiri sporazuma do kraja ove godine.

Baković je istakao da je ovo značajan dan za institucije ombusmana Srbije i Crne Gore, složivši se pritom sa Pašalićevom konstatacijom da Memorandum predstavlja krunu saranje.

– I do sada smo imali saradnju, ali se ona odvijala na principu tzv. faktičkog reciprociteta – ja vama pružam pomoć, vi pružate meni. To je zaista funkcionisalo do sada, ali je Pašalić podneo inicijativu da bi trebalo da se napravi sporazum i ja sam se složio – rekao je ombudsman Crne Gore.

Ističe da je logično da Crna Gora svoj prvi bilateralni sporazum ove vrste potpiše baš sa Srbijom, jer su narodi dve zemlje, kako kaže "upućeni jedan na drugog".

– Rekao bih da bi naša saradnja mogla da služi i kao primer vladama naših zemalja, jer je ona zaista profesionalna i iskrena i saradnja koja se temelji na međusobnom poverenju i uvažavanju. Od takve saradnje, koristi će imati i insticuije, a građani posebno. Uveren sam da će se saradnja odvijati još intenzivnije, jer je sada tu i sporazum, koji je pravna osnova za saradnju. Sa zadovoljstvom smo došli u Beograd da potpišemo ovu inicijativu – rekao je Baković.

On navodi da i Srbija i Crna Gora baštine istu pravnu tradiciju, ali da se sve češće pojavljuju složena pitanja.

Kroz razmenu prakse, pronalazićemo kako da što pre dođemo do rešenja. Ako je neki imao specifičan slučaj, zašto bi neko iz druge ombudsmanske službe gubio energiju na to, iscrpljivao se, kada imate slična iskustva – izjavio je Baković.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter