Izvor:
10.09.2018 u 08:54
0

IVICA DAČIĆ ZA JUTARNJI PROGLARM HAPPY TELEVIZIJE: „Vučić je posetom KiM preneo poruku da Srbija želi mir, stabilnost i trajno rešenje“!

U jutarnjem programu Happy televizuje „Dobro jutro Srbijo“ gost je bio Ivica Dačić ministar spoljnih poslova.

Istorijska poseta predsednika Srbije, Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji. Mnogi je porede sa posetom Slobodana Miloševića pre 30 godina u čemu je razlika?

Glavna razlika je ta da je prošlo skoro 30 godina i potpuno je druga konotacija i momenat u kojoj se poseta predsednika Srbije desila. To je bio jedan težak i ključni period za Srbiju. Ustavnim amandmanima se Srbija borila da ispravi greške koje su tada napravljene. Memorandum se pojavio u to vreme, problemi raspada Jugoslavije i priznavanje republika. Danas kada Vučić ide na Kosovo i Metohiju drugačija je situacija nego pre 30 godina. Treba tražiti najracionalnije rešenja za probem koji imamo. Nije lako ni malo, jer postoji politika dvostrukih aršina, nepoštovanje međunarodnih prava i krađa teritorija – rekao je Ivica Dačić

Vičić je preneo poruku mira kada je bio na Kosovu i Metohiji, a druga strana je palila vatru.

Ne znaju oni drugačije. Tači ne učestvuje u tim izvršnim komandama. On nema ingerencije. Kosovske institucije kojima ova poseta nije odgovarala stoje iza toga i mislim da je sve to deo plana. Vučić je posetom KiM preneo poruku mira i nije mogao konkretno da priča sa ljudima šta će da bude, nego o idejama šta i kako dalje – rekao je Ivica Dačić.

Dosta se govori o tome da velike sile pričaju o Srbiji, jedni su za drugi protiv postizanja dogovora iz nekih svojih razloga.

Što se tiče Makrona, Francuska nije među onim zemljama koje se protive dogovoru. Za to su da se postigne dogovor po principima koji neće stvarati negativne posledice. EU, SAD i Francuska su za dogovor. Nemačka i Britanija imaju svoje stavove. Ako se postigne dogovor šta ima veze ko je prtiv, ko je za. Zašto bi nekom dogovor pravio probleme. Oni kažu da će da se otvori „pandorina kutija“. Ona je otvorena kad su priznali Kosovo, o tome su trebali da razmišljaju – rekao je Ivica Dačić.

Kako izgleda sada slika kada se na zapadu menja politika ka Srbiji?

Naš put ka EU bi bio brži da dođe do trajnog rešenja. Priština ne može da ide ni korak više. Mi ćemo i dalje da nastavimo dijalog. Postoji dogovor o tome da se učine napori da se dijalogom nađe zajedničko rešenje. Priština svojim izjavama ne stvara atmosferu za dijalog i još nisu krenuli razgovori o konkretnom rešenju – rekao je Ivica Dačić.

Niste upoznati da planom da će Srbiju da poseti Hašim Tači, da li je to provokacija?

Očigledno da je Kosovo doživelo fijasko ovom posetom Vučića. Srbija je poslala poruku da želi mir, stabilnost i trajno rešenje. U tom momentu je neko pustio u medije vest da će Hašim Tači sa Hanom da ide u Srbiju. Javili su mi da Han nema informaciju niti ima nameru da ide u Srbiju jer je on u Strazburu. Što se tiče Tačija za njim je postoji poternica, tako da on ne može da uđe u Srbiju. Ratni zločini su iznad svake politike. Vrlo je moguće da je provokacija – rekao je Ivica Dačić.

Često na podsmeh nailazi priča da Merkel i Makron pričaju o Srbiji i Kosovu.

To je deo globalnih problema i sigurno valike sile razgovaraju o Srbiji. Postizanje dogovora je ključno i traži saglasnost tih velikih sila i moraju i oni da razgovaraju. Svakako očekujemo da ako se pozitivno završi sve to, da bude jedan događaj koji je u svetskim razmerama. Nezavisnost Kosova nije deo nikakve međunarodne konferencije ali ako dođe do otvorene mogućnosti da dođe do dogovora znam da postoji spremnostvelikih sila da se taj događaj organizuje i to potpisivaje bude na najvećem mogućem nivou – rekao je Ivica Dačić.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter