Izvor:
06.03.2019 u 13:21
0

MAJA GOJKOVIĆ: Imamo snažnu poruka podrške prijateljske zemlje kao što je Češka!

Predsednica parlamenta Maja Gojković zahvalila je danas na podršci Češke evropskim integracijama Srbije i napomenula da je, imajući u vidu izazove u samoj EU, važna snažna poruka podrške prijateljske zemlje kao što je Češka na ovom putu.

Gojković se sastala sa predsednikom Predstavnickog doma Parlamenta Češke Radekom Vondračekom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti Češkoj.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Vondraček je naglasio da Češka podržava Srbiju na putu ka EU i da smatra da bi, i pored predstojećih izbora u EU i izazova kao što je Bregzit, EU trebalo da nastavi sa politikom proširenja, budući da je i osnovana na tim principima, kao i da je zadužena za razvoj i stabilnost u Evropi.

Gojković je ukazala na to da je takva poruka važna ne samo za Srbiju, već i za čitav region, podsećajući da je politika proširenja upravo politika stabilnosti i regiona i čitave Evrope.

U razgovoru istakla da dve zemlje vežu tradicionalno prijateljstvo i bliskost dva naroda, kao i da postoji spremnost za još snažniju saradnju u brojnim oblastima, te ukazala da je prošle godine obeležen značajan jubilej 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Naglasila je da danas postoji kontinuirani politički dijalog na svim nivoima i napomenula da je obaveza naših parlamenata, da kao predstavnici građana, razvijaju prijateljstvo i daju snažan podstrek jačanju saradnje.

Gojković je rekla da Srbija nastavlja sa reformama u interesu građana Srbije i podsetila da je Srbija, koja je do sada otvorila 16 poglavlja, spremna za otvaranje dodatnih pet poglavlja, te da je potrebno da se ubrza dinamika.

Kako se navodi, Vondraček je istakao da su odnosi Srbije i Češke odlični, ne samo na političkom nivou, već i na privrednom, kao i u oblasti nauke, obrazovanja i kulture.

Naveo je da su parlamenti izuzetno značajni za produbljivanje saradnje između dve zemlje i predložio saradnju na parlamentarnom nivou izmedu zemalja Višegradske grupe sa Srbijom i zemljama regiona Zapadnog Balkana.

Gojković je upoznala Vondračeka sa situacijom na Kosovu i Metohiji i podsetila da je Priština uvela protivpravne mera kao što su takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da je donela odluku o formiranju takozvane "vojske Kosova", što destabilizuje čitav region.

Ukazala je na to da je Beograd spreman za razgovore, ali da Priština mora da ukine takse.

Istakla je da je Skupština Srbije otvorena za produbljenje parlamentarne saradnje na nivou radnih tela, te da je važna i saradnja delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Navela je da, budući da će Srbija biti domaćin 141. skupštine Interparlamentarne unije u oktobru, očekuje da češka delegacija učestvuje na ovom zasedanju na najvišem nivou.

Gojkovih je pozvala Vondračeka da poseti Srbiju, a Vondraček je ukazao da postoji i veliko interesovanje preduzetnika iz Češke da posete Srbiju i naveo da je i on spreman da dođe u Srbiju.

Gojković se sastala i sa predsednikom Senata Parlamenta Republike Češke Jaroslavom Kuberom.

Kuber je zahvalio na podršci češkoj nacionalnoj manjini u Srbiji, a Gojković je naglasila da su nacionalne manjine dodatni most koji povezuje dve zemlje.

U delegaciji Skupštine Srbije je i predsednik Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter