Izvor: Tanjug
24.12.2021 u 10:11
0

Mali: „Otvoreni Balkan“ doprineće rastu BDP-a celog regiona

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je „Otvoreni Balkan“ vizionarska inicijativa Aleksandra Vučića, koja ne samo da dodatno povezuje zemlje Zapadnog Balkana, već ima za cilj da doprinese rastu BDP-a u celom regionu.

Mali je rekao da je na samitu u Tirani ove nedelje potpisano pet sporazuma između Srbije, Severne Makedonije i Albanije i naveo da se ukoliko se implementiraju na pravi način, prema procenama Svetske banke može očekivati rast BDP i do sedam odsto u celom regionu.

Kako kaže, jednim od potpisanih sporazuma priznaju se fitosanitarni i veterinarski sertifikati što je, kako je ocenio, bila jedna od najvećih prepreka za brzi protok robe preko granica tri zemlje.

– Neće biti dugih čekanja, a carina, fitosanitarna i veterinarska inspekcija radiće 24 sata sedam dana u nedelji čime se obezbeđuje nesmetani protok roba i ljudi – rekao je Mali.

Podsetio da od 1.januara građani sve tri zemlje mogu da rade gde god odluče.

– Sada postoji mogućnost da jedan inženjer provede mesec ili dva u nekoj fabrici, da prenese svoje znanje ili unapred neku tehnologiju, sada ne mora da čeka na radnu dozvolu, sada se sve ubrzava – rekao je Mali.

Dodao je da privreda Srbije najveća u regionu, ali da nedostaje radne snage.

– Dolaze nam investitori, ali nam trebaju radnici, zato želimo da se povezujemo i otvaramo tržište. Ovo je ogroman korak koji će doprineti rastu ekonomije i povezati nas, udruženi postajemo veći i atraktivniji i ceo region guramo napred – rekao je ministar.

Podsetio da se na samitu u Tirani obratio i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji i da je podržao „Otvoreni Balkan“ jer je, kaže Mali, interes EU da ceo region Zapadnog Balkana ekonomski napreduje.

Primetio je da se zbog visoke cene energetana zatvaraju fabrike i postrojenja u Evropi i da radnici ostaju bez posla, dok se slično dogodilo prošle godine u SAD kada su desetine hiljada radnika ostali bez posla.

– Srbija je izbegla taj scenario, jer smo reagovali na pravi način sa tri paketa pomoći građanima i privredi. Svako obećanje ispunili smo u dan i dinar i pokazali koliko su nam finansije stabilne – rekao je Mali.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter