Izvor:
28.02.2017 u 10:03
0

MARINKOVIĆ TVRDI: Strateško partnerstvo Srbije i SAD-a sve izvesnija! (foto)

Dolaskom Donalda Trampa i njegove administracije na čelo SAD, Srbija ima veliku šansu da sa Vašingtonom ostvari strateško partnerstvo i odnose koji počivaju na potpuno drugačijim osnovama nego što su bili sa prethodnom administracijom, izjavio je potpredsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Marinković.

– Takođe, ohrabruju želja i potreba predsednika Trampa da radi na rešavanju ključnih globalnih pitanja tako što će da sarađuje usko sa Ruskom Federacijom, naročito u borbi protiv terorizma i Islamske države u Iraku i Siriji – rekao je Marinković na debati o budućoj politici SAD prema regionu jugoistočne Evrope.

On je ocenio da Srbija još više nego do sada treba da se okrene saradnji sa SAD, pogotovo u oblasti ekonomije i energetike gde postoji ogromna volja sa druge strane da se podstaknu investicije, navodi se u saopštenju Marinkovićevog kabineta.

Marinković je podsetio da je pre nekoliko nedelja boravio u službenoj poseti SAD gde se susreo sa predstavnicima novog saziva Kongresa iz Republikanske partije, ali i sa glavnim menadžerima najvećih svetskih IT korporacija kao sto su Microsoft, Facebook, Instagram, koje je pozvao da investiraju u Srbiju koja ima odličan ljudski potencijal u toj oblasti.

On je najavio je da će američki gigant NCR u narednih nekoliko meseci otvoriti još dve hiljade radnih mesta u Srbiji, koja je toj kompaniji postala centrala za celu Evropu, dodaje se u saopštenju.

Debata je održana u Ljubljani u organizaciji Instituta za balkanska i bliskoistočna istraživanja. U debati su učestvovali i Budimir Lončar, bivši šef diplomatije poslove SFRJ i Srđan Kerim, bivši ministar spoljnih poslova Makedonije i predsedavajući Generalne skupštine UN u periodu 2007-2008.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter