Izvor: Tanjug
02.07.2021 u 14:13
0

MIHAJLOVIĆ: 28 zgrada državnih organa postaje ENERGETSKI EFIKASNO

Stvaranjem energetski efikasnih objekata od 28 zgrada državnih organa u Srbiji biće ostvarena ušteda od 30 posto energije, a emisije štetnih gasova biće smanjenje za 20 procenata, rečeno je danas prilikom potpisivanje ugovora o tehničkoj pomoći za ovaj projekat sa UNDP-em. Potpisnica potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da su među objektima koji će biti energetski modernizovani kompleksi SIV 1 i SIV 3, kao i zgrade ministarstava državne uprave i trgovine.

VAŽNO: 

VUČIĆ U EKSKLUZIVNOM INTERVJUU ZA KINESKE MEDIJE: Sjajna i brilijantna dostignuća – zajedno za izgradnju boljeg sveta!

BIVŠI PREDSEDNIK OPŠTINE PALILULA OSTAJE IZA REŠETAKA: JOVIČIĆU PRODUŽEN PRITVOR!

RIKER: DVE STRANE JAKO UDALJENE, ALI SAD PODRŽAVA I DIJALOG BG-PR I LAJČAKA

PULMOLOG EKSKLUZIVNO ZA HAPPY TV: Vakcina ne izaziva sterilitet – ali preležani kovid da!

SRBIJA EKONOMSKI JAČA: Unikredit grupa nam predviđa OVOLIKI rast za 2021. godinu!

Ona očekuje da projektno tehnička dokumentacija za realizaciju ovog projekta bude završena do aprila 2022. godine.

„U drugoj polovini 2022. godine počinju radovi i sve mora da se završi u roku od tri godine. Možemo reći da će 2025. godine u svojim zgrada centralne vlasti emitovati 20 procenata manje ugljendioksida i imati račune niže bar za 30 procenata“, rekla je ona. Mihajlović je dodala i da postoji 56 objekata centralne vlasti u Srbiji.

 

„Osnovna poruka ovog projekta i onoga što Vlada Srbije radi u oblasti energetike je da pokažemo da svaki projekat koji dogovaramo i na kraju potpisujemo ugovore mora da ima pozitivno dejstvo na zaštitu životne sredine, i omogući da smanjimo emisiju ugljen dioksida i štetnih supstanci u atmosferu“, rekla je ona.

Dodala je da su energetika i energetska efikasnost načini da životnu sredinu učinimo sigurnijom i zdravijom. „Naš nacionalni cilje je da u narednih nekoliko godina smanjimo potrošnju toplotne energije za minimalno 20-30 procenata. Danas Srbijia troši gotovo 40 procenata više toplotne energije od svih zemalja EU. Nema nijednog razloga da bacamo kroz prozor proizvodnju jedne termoelektrane“, rekla je ona.

SAZNAJTE JOŠ:

VUČIĆ PRIMIO NARIŠKINA: Saradnja Srbije i Rusije u borbi protiv međunarodnog terorizma!

POSKUPELE REPUBLIČKE TAKSE: Raspon od 10 do 15.000 dinara

VREMENSKA PROGNOZA ZA PETAK 2. JUL: Danas ne izlazite bez kišobrana!

PODATAK KOJI ĆE VAS NATERATI DA RAZMISLITE: Skoro svaka žrtva korone je nevakcinisana!

Dodala je da uz štednju energije Srbija mora da u svakom trenutku razmišlja o smanjenju emisije štetnih gasova i to ne samo zbog nas danas, nego i zbog budućih generacija.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap navela je da projekat omogućavanja energetske efikasnost zgrade centralne vlasti nije važan samo za Vladu Srbije već i za građane.

„Što manje energije koristimo to je više čuvamo. To smanjuje zavisnost od uvoza energije, podiže nacionalnu energetsku bezbednost i ima za posledicu smanjenje nepovoljnog uticaja na životnu sredinu. Najzelenija energija je ona koja se ne koristi. Sve to pomaže ekonomiji da bude konkurentnija“, rekla je ona. Dodala je da na Zapadnom Balkanu 36 procenata emisija ugljendioksida dolazi iz javnih i privatnih zgrada.

„UNDP sa Ministarstvom rudarstva i energetike uradio je studiju po kojoj će energetska efikasnost u ovih 28 zgrada centralne vlasti omogućiti uštedu od 260 miliona kilovat sati što je ekvivaletno potrošnji Novog Sada na javno osvetljenje u proteklih 10 godina“, rekla je ona.

Dodala je da se samo može zamisliti kolika bi bila ušteda energije i smanjenje emisije štetnih gasova da se energetski rekonstruiše 27 miliona kvadratnih metara zgrada u Srbiji.

Ona je podsetila da su Srbija i Zapadni Balkan u regionu koji je veoma ranjiv po pitanju klimatskih promena, i istakla da se očekuje da do kraja ovog veka prosečne temperature globalno porastu za četiri stepena. „Mi znamo šta treba da se radi. UNDP će gledati da uključi fondove da doprinesu promeni“, rekla je ona.

Dodala je da UNDP sa Vladom Srbije sarađuje na stvaranju okvira za pospešivanje energetske efikasnosti, te da je osnovano telo koje će pomoći da 55 lokalnih jedinica Vlade unapred svoju energetsku efikasnost.

Za podizanje energetske efikasnosti ovih zgrada centralne vlasti biće iskorišćeno 40 miliona evra iz kredita dobijenog od Centralne evropske banke.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter