Izvor: Happy BSC
24.10.2022 u 21:32
0

Mile Bjelajac u emisiji „ĆIRILICA“ na TV HAPPY: „Velike sile su uvek pretile, to je lakše i jeftinije nego da vode rat!“

U emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY istoričar i politikolog Mile Bjelajac  izjavio je da treba pustiti da preko nas prođe „propagandna grmljavina“ i pritisci, jer vreme radi za Srbiju.

On je u razgovoru sa novinarom Milomirom Marićem izjavio da su velike sile velike sile uvek pretile jer je to lakše i jeftinije nego da vode rat. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Velike sile su uvek pretile, to je lakše i jeftinije nego da vode rat. Ako pristanemo, onda su obavili na najeftiniji način“, smatra Bjelajac.

On je dodao da je problem sa savremenicima kako da dekodiraju te pretnje.

„Problem je sa savremenicima kako da dekodiraju te pretnje. Da li misle i da li su ubeđeni da iza pretnji ipak stoje neke bolje namere, ali sigurno u tom trenutku ne znaju ili ne žele da veruju da neki dnevni red stoji i postoji za dalje komadanje Srbije. Indicija ima više. Nekada, u raznim prilikama su strani ambasadori time i pretili ovde, odvajanjem daljih delova ove zemlje. “Ako ne potpišete zapalićemo vam Sandžak, otećemo vam Vojvodinu…” Koje pretnje je prošla Republika Srpska svih ovih godina, ali našla je neke načine da razgovara i sa takvim pretnjama. Prosto, svaka politika mora naći način da razgovara, ali pritisci na neke postupke, gde vi prostom matematikom možete da izračunate, ako postupite po njima gubite glasove u Savetu bezbednosti UN koji brane vaš nacionalni interes, a upuštate se u jedan neizvestan put koji ne znate gde ćete u toj milosti ili nemilosti da stignete. Pogledajte Makedonce, sve su podržavali, a sada toj državi preti egzistencijalna opasnost, podela između dve susedne države. Prema tome, negde je neka crvena linija, i onda i sada, je morala da se povuče. Pašić kada je pregovarao, da bi izašao u susret Austrougarskoj oko železnica kaže: “Nemojte toliko da insistirate. To je ubistvo za našu privredu, za našu ekonomiju. Ako ostajete na tome ja moram da gradim prugu paralelno sa vašom”. Međutim te pregovore prekida atentat u Sarajevu, rat… Državnici u nekom trenutku moraju da kažu: “Ne možemo, jer to je naš zadnji. Mi hoćemo da bude dobri odnos”. Hiljade poruka šalje Pašić Beču od 1913. do 1914. ali oni se prave gluvi. Zašto? Zato što imaju drugu nameru, drugi plan. Mi sada čitamo biografiju Kinkela, čitamo o politici Regana iz 1981. godine, tu se vidi da je Jugoslavija zemlja za odstrel. Tu se vidi da se Čehoslovačka i Jugoslavija percipiraju kao poslednji ostatci nepravednog Versajskog mira kao veštačke tvorevine. Sada ono što je otvoreno u nemačkoj treba pratiti, to koriste i kolege sa Zapada, oni u septembru 1991. obrazlažu zašto guraju Sloveniju i Hrvatsku na otcepljenje. Kažu: “Dok je konflikt nekakav u Jugoslaviji, to je njihov interni problem. Kada ih priznamo to postaje i međunarodni i mi dobijamo pravo da se umešamo i ponovo dokažemo kao velika ravnopravna sila”, ističe istoričar.

Bjelajac je izjavio da postoje političke kulture dugog trajanja.

„Ono što stalno kao istoričar ili kao zainteresovani građanin govorim, postoje neki mentaliteti, politička kultura dugog trajanja, dubokih korena. Frustracije izgubljenih ratova nisu prestale sa tim ratovima. To može da se prati i u austrijskoj, mađarskoj, nemačkoj političkoj sferi. Ministar vojni u Nemačkoj to kaže na tajnom sastanku sa vrhom Bundesvera, koje su namere. Mi to nismo znali 1991, ali smo saznali 2002. kada je objavljeno od strane nemačkih kolega, pa onda koristile zapadne kolege“, naglasio je Bjelajac.

On je izjavio i da smatra da vreme radi za Srbiju.

„To je ono što: „Ne možemo u svoje vreme da imamo sve informacije iz konteksta koje bismo želeli za potpunu informaciju“. Ni jedna politika, ili teško može da apeluje na svoju javnost da primi neke žrtve ako se usprotivimo. Ono što je Pašić 1914. mogao da računa, i na raspoloženje srpskog naroda, i na srpsku vojsku i armiju, ono što Cvetković i knez Pavle nisu mogli da računaju na celu Jugoslaviju, da bude kao jedna u uslovima pritisaka februar-mart 1941. Pitanje je procene. Mi ovde koji sedimo ne možemo da znamo njihove procene, ali isto tako te procene savetnika mogu da budu pogrešne. Istorijska odgovornost će ostati na onima koji rukovode. Po mom mišljenju treba pustiti da preko nas prođe ta grmljavina propagandna, ti pritisci, skupiti se i sačekati. Mislim da u ovoj situaciji radi vreme za Srbiju“, smatra istoričar i politikolog.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter