Izvor: Tanjug
20.07.2021 u 13:13
0

MILIVOJEVIĆ: Neuspeh pregovora u Briselu je u dvorištu EU i SAD

Bez promene stava Prištine, neće biti rezultata u pregovorima sa Beogradom, kaže nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenjujući poslednju rundu dijaloga u Briselu na najvišem političkom nivou i ističe da odgovornost za neuspeh razgovora snose, pre svega, EU i SAD koje, kako kaže, imaju odlučujući uticaj na Prištinu, a ništa nisu učinili između dve runde dijaloga.

Milivojević kaže  da je posle jučerašnjeg sastanka u Briselu jasno da Aljbin Kurti ima podršku u svom pristupu dijalogu i da je reč o strategiji pritisaka na srpsku stranu da odustane od svojih stavova i učini ustupke prištinskoj strani i da prihvati Kurtijevu platformu za dalje pregovore.

““Jučerašnji rezultat je ponavljanje onoga od pre mesec, mesec i po dana i jasno je da, ukoliko nema promene stava Prištine, nećemo imati nikakav rezultat““, kaže Milivojević.

VAŽNO

HAOS NA VRAČARU SE NASTAVLJA: Još jedan deo zgrade se srušio!

SAMO U DJS NOVI JEZIVI DETALJI UBISTAVA KLANA VELJE NEVOLJE! Relaksirano snimali ubistva skaj telefonima ubeđeni da nikada neće biti otkriveni!

DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Sa vodećom strankom delimo iste ciljeve!“

SAMO „NA PRAVOM MESTU“ HAPPY TV: Biljana Aleksić, supruga Mike Aleksića prvi put u javnosti o njegovom hapšenju i optužbama! Četvrtak 20.50

Srbija će, ističe, ostati na poziciji da je dijalog u interesu svih i da je ““nasušna potreba““, ali da podrazumeva razgovor o temama o kojima postoji saglasnost i koja su ““životna pitanja““ kao što su pitanje nestalih, ekonomija, nesmetano kretanje ljudi, robe, usluga…

Kako kaže, dijalog podrazumeva razgovor o normalizaciji i mora da se nastavi tamo gde je zaustavljen, ali da ne može da se pokreću nove teme dok se ne ispune ranije preuzete obaveze, pre svega vezane za Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština.

““Posle jučerašnjih dešavanja u Briselu bespredmetno je da se ide u neki sledeći dijalog pod istim uslovima, jer Srbija ni pritiscima ni na bilo koji drugi način, neće učiniti ustupke prištinskoj strani i razgovarati na platformi iza koje stoji Kurti““, kaže Milivojević.

Dodaje da je ta platforma maksimalistička i da insistira da se razgovora samo o statusnim pitanjima, ali da Kurti uvodi i teme genocida i ratne odštete koje, kako kaže, nemaju nikakvog smisla.

Na pitanje, da li iza te platforme stoji samo Kurti ili i Vašington i Brisel i sa kim Vučić pregovara u Briselu, Milivojević kaže da Beograd odavno pregovara sa zapadom i da je to potpuno jasno jer je zapad, na čelu sa Vašingtonom, i rodonačelnik kosovske državnosti.

Kako kaže, Beograd u stvari pregovaram sa zapadom, dok je Kurti ““eksponent političke elite““ u Prištini, ali da njegov nastup i to da nema pritiska Vašingtona i Brisela da ga promeni i da se stvore uslovi za dijalog, upućuje na to da ima podršku.

PROČITAJTE JOŠ

VESIĆ: „Beogradjani USPELI smo, vakcinisana 750.321 osoba“

ĐERLEK: Vakcinisano 250 dece i 2.700 tinejdžera, nevakcinisanima koji imaju hronične bolesti, delta soj može da napravi ozbiljan problem

Konkretni dokazi, optužbe i svedoci protiv Tačija na suđenju u oktobru

UHAPŠEN ŠIJANOV SIN: Napao mladića(34)

““Da li su oni to zajedno formirali kao strategiju ili ne, za nas je nevažno jer, kada se pogleda rezultat, nastupaju sinhronizovano i utisak je da nečinjenjem Vašington i Brisel podržavaju Kurtija i da je to svojevrstan pritisak na Srbiju da prihvati promenu svog stava i da ide u susret onome za šta se zalaže prištinska strana““, smatra Milivojević.

Na pitanje da li se može očekivati destabilizacija regiona s obzirom na to da je predsednik Vučić rekao da je Kurti odbio da u Briselu razgovara o tački koja podrazumeva da se obe strane uzdrže od postupaka koji mogu da destabilizuju region, Milivojević kaže da je to signal da je, u nemogućnosti da se ciljevi realizuju političkim sredstvima, moguće da se ponovo krene na strategiju pritiska preko radikalizacije na terenu i stvaranja ambijenta nestabilnosti.

““To su pritisci na Srbiju po dva osnova, prvo da reaguje i da se onda okolnosti promene na štetu srpske strane, ali i da tom vrstom pritisaka Srbija učini ustupke Prištini““, kaže Milivojević.

Komentarišući Kurtijevu optužbu o navodna tri genocida Srbije nad Albancima, Milivojević kaže da je tema o genocidu jedan od elemenata zapadnog viđenja rešenja u regionu i da je reafirmisana posle konačne presude Ratku Mladiću i donošenja Rezolucije o Srebrenici u Crnoj Gori.

““Očigledan je pokušaj da se i Priština za to zakači i da otvori temu koja nema nikavog osnova i smisla. Ne očekujem nikakvu tužbu, radi se o političkom pokušaju i nastojanju da se taj mehanizam iskoristi i u funkciji nekih interesa vezano za priznanje Kosova kao države i za afirmaciju političke strukture u Prištini““, navodi Milivojević.

Kako kaže, to nije tema koja zaslužuje ozbiljniju pažnju, ali pokazuje da postoji izvesna sinhronizacija u regionu u smislu pritisaka na Srbiju i da će se tom temom i ubuduće vršiti pritisak na Srbiju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter