Izvor:
30.05.2019 u 08:55
0

MINISTAR ANTIĆ SPECIJALNO ZA HAPPYTV.RS: “ Srbija iz pozicije gde je objektivno do sada bila neka vrsta „slepog creva“, postaje tranzitna zemlja kroz koju će prolaziti ozbiljne količine gasa…“! (VIDEO)

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je specijalno za portal Happytv.rs je naveo da je gradnja investicionog magistralnog gasovoda od Bugarske do Mašarske granice jedan od strateški najznačajnijih projekata za budućnost i razvoj Srbije.

Antić navodi da su već počele konkretne aktivnosti na realizaciji tog projekta odnosno na izgradnji tog gasovoda.

Srbija kroz ovaj projekat dobija sigurno snadbevanje gasom i rešava sve one rizike sa kojima smo se suočavali do sada. Postaje tranzitna država kada je gas u pitanju i od toga će ostvarivati prihode ali i otvoriti mogućnost za dalji razvoj gasa. Ovo omogućava novu klasifikaciju, nove industrijske privredne zone, dalju reindustrijalizacije zemlje. Srbija će imati sigurno snadbevanje gasom, koji postaje sve značajniji energent. Srbija iz pozicije gde je objektivno do sada bila neka vrsta slepog creva, postaje tranzitna zemlja – ističe ministar Antić.

Dodaje da su radovi podeljeni na četiri deonice, od Zaječara do opštine Žabari, druga od Žabara do Kovina, treća od Kovina do Žablja, od Žablja do Horgoša, koje će se cevima ispod reka – Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise, uklopiti u trasu gasovoda.

– Ono što je karakteristika jeste što gasovod treba na svojoj trasi da prođe kroz 23 opštine u Srbiji i da se suoći sa velikim brojem reka. U pitanju je izuzetno kompleksan projekat – rekao je on.

Ministar energetike je juče razgovarao sa ministrom ekonomije Slovačke Peterom Žigom o saradnji u obasti energetike, kao i o "Turskom toku" koji prolazi kroz Srbiju, te mogućnosti da se taj gasovod produži do Slovačke.

Naime, on ističe da je za ministrom Slovačke razgovarao o novoj situaciji kada je u pitanju gasno snabdevanje Zapadnog Balkana, ali i centralne i čitave Evrope, kao i o novim projektima.

Razgovarali smo o nastavku 'Turskog toka' i deonici koja ide kroz Srbiju prema Mađarskoj i mogućnosti da se taj gasovod produži ka Slovačkoj. Razgovarali smo i o drugim projektima i saglasili se da svima cilj treba da bude sigurnost snabdevanja gasom čitavog regiona i čitave Evrope – kazao je Antić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter