Izvor:
06.03.2019 u 13:12
0

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Naš cilj jeste EU, ali nam je prvo cilj da zaštitimo naše srpske proizvod!

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović, komentarišući predlog izmena i dopuna Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, koji je prethodno donet 2009. godine, rekao je da je veoma bitno da se 600 preparata za zaštitu bilja ostavi u upotrebi do ulaska Srbije u EU.

Nedimović je to rekao na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o zakonima i izmenama i dopunama zakona iz oblasti poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva, a na primedbu poslanika SRS Milorada Mirčića da je ovo prvi put da jedan ministar i ministarstvo „faktički priznaju da je EU zabluda“ i to tako što su predložili da proizvodnja zaštitnih sredstava za biljke i dalje bude zastupljena do ulaska Srbije u EU.

– Ranije se po automatizmu podrazumevalo da se prelazi na standard EU i takvi se zakoni usvajaju. Ovo je prvi put da jedno ministarstvo izađe i kaže – sve su to zablude, mi moramo da vodimo računa da sačuvamo postojeće kapacitete u proizvodnji zaštitnih sredstava – rekao je Mirčić.

Dodao je da „tehnološka zavisnost Srbije od EU“ datira od 5. oktobra 2000. godine, te da su nakon toga, zbog usklađivanja sa normama EU, uništene fabrike, a kada je u pitanju poljoprivreda sistematično su je uništavali, ne samo rasprodajom zemljišta i imovine, nego i zatvaranjem fabrika koje su se bavile proizvodnjom preparata ili onoga što je potrebno za poljoprivredu.

– Ono što je 5. oktobra došlo sa tim talasom ili poplavom kriminala, to je da se ne uništava samo proizvodnja kada su u pitanju preparati i veštačko đubrivo, nego i semenska roba – kazao je Mirčić.

Nedimović je naveo da je činjenica da je najveći udarac srpska poljoprivreda dobila liberalizacijom tržišta krajem 2000. godine kada su, kaže, ukinute sve barijere i kada je to tržište poljoprivredno bilo nepripremljeno za udarce sa strane.

Kako je rekao Nedimović, nerealno je da se ispune uslovi vezani za sredstva za zaštitu bilja u tako kratkom roku, te da je sada omogućeno da se i ti uslovi ispune do ulaska u EU, ali da to ne utiče loše na srpsku poljoprivredu.

– Jako je važno da ova grana privrede, koja se bavi sredstvima za zaštitu bilja, egzistira. Naš cilj jeste EU, ali nam je prvo cilj da zaštitimo naše srpske proizvode – kazao je Nedimović.

Naveo je da su srpski instituti NS seme i Institut za kukuruz u Zemun polju jedni od najprestižnijih instituta na svetu, te da svoju robu plasiraju na tržišta 70 svetskih zemalja.

– To što je neko planirao pre 15 godina možda da kroz privatizacije i kroz sve te procese to iseče i kupi to njihovo tržište, a njih istisne, nije mu pošlo za rukom i to je dobro – rekao je Nedimović.

Ministar je podsetio da Srbija po proizvodnji pšenice i kukuruza spada u vodeće zemlje u svetu i to po količini prinosa i dodao da je dobro pričati o bezbednosti hrane i svemu što tome doprinosi, jer bez toga nema ni bezbednosti jedne zemlje.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter