Izvor: Tanjug
15.01.2022 u 22:00
0

MINISTARKA PRAVDE: Referendum za nezavisne sudije i samostalne tužioce

Nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca koju želimo da povećamo novim načinom izbora sudija i tužilaca, najbitnije su novine koje bi trebalo da donesu ustavne promene o čemu se glasa na sutrašnjem referendumu, izjavila je ministarka pravde Maja Popović.

– Izvršna i zakonodavna vlast više neće učestvovati u tim izborima. Izbor sudija i predsednika sudova, kao i tužilaca i glavnih tužilaca sada preuzimaju Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca, kako se sada zove Državno veće tužilaštva – objasnila je Popović.

mministarka je navela je da više neće postojati ni trogodišnji probni mandat za sudije i tužioce, na koji su oni do sada birani, a napravljena je i još jedna promena, koja, kako kaže, nije samo terminološka.

– Zamenici javnih tužilaca se više neće zvati zamenicima već javnim tužiocima, a rukovodioci će biti glavni javni tužioci – ukazala je Popović.

Naglasila je da cenzus nije uslov za uspeh referenduma i da su u izradu ustavnih promena bili uključeni i predstavnici struke i nauke kao i normative iz Narodne skupštine.

Odgovarajući na pitanje kada će se početi sa promenama ako referendum uspe, tj. ako „za“ glasa većina izašlih, ministarka je rekla da Srbija ima obavezu da u roku od godinu dana donese set pravosudnih zakona.

– To su zakon o sudijama, o tužilaštvima, zatim o Visokom savetu sudstva, kao i Visokom savetu tužilaštva te o organizaciji nadležnosti sudova – navela je Popović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter