Izvor:
04.07.2017 u 15:13
0

Na silu podiže tenzije: Ugljanin bi da otcepi Sandžak od Srbije!

Bošnjačko nacionalno vijeće na čijem čelu se nalazi Sulejman Ugljanin obeležiće 100 godina od donošenja kontroverzne Sjeničke deklaracije, kojom su sandžački lideri želeli da otcepe delove teritorije Srbije i Crne Gore.

Naime, pomenuto Vijeće (BNV) raspisalo je dva konkursa – za učešće na međunarodnom skupu „Društveno-politički, pravni i historijski značaj Sjeničke konferencije“ te za muzičku numeru inspirisanu Sjeničkom deklaracijom. U pozivu se navodi da je „Sjenička konferencija istorijski događaj koji ima izuzetnu važnost u borbi sandžačkih Bošnjaka za opstanak i ostvarenje svojih prava“.

Pomenuta konferencija, kojoj je prisustvovalo 12 srezova i gradova iz sastava Srbije i Crne Gore, održana je 8. i 25. avgusta 1917. godine, a glavna tema na njoj bio je status i uređenje Sandžaka. Nakon dvodnevnog zasedanja, na konferenciji je jednoglasno doneta rezolucija kojom se traži da se Sandžak, kako onaj koji je ušao u sastav Crne Gore tako i onaj u sastavu Srbije, pripoji Bosni i Hercegovini, pošto joj “historijom i jezikom pripada”.

Alternativna je bila autonomija Sandžaka.

Prema rečima istoričara Čedomira Antića, obeležavanje kontroverzne konferencije i deklaracije je pokušaju političara da stvore državnu istoriju novopazarskog Sandžaka, premda Novi Pazar nema veću posebnost nego što imaju Podrinje, Timočka Krajina ili Šumadija.

– Postojala je komunistička ideja da se stvori veće Sandžaka, ali to nema veze sa demokratijom ni sa težnjama naroda. Ostaće zabeleženo da su u tom veću sedeli uglavnom Srbi. Austrougarska, kojoj je ova deklaracija sa početka XX veka bila upućena, nije imala nameru da Sandžaku pruži slobodu. Postavlja se pitanje da li je moguće da u Srbiji imamo nacionalno veće koje slavi militarizam i fašizam Aćifa efendije u trenutku kada su u Beču istoričari jako svesni imeprijalističkih namera koje je Austrougarska imala na Balkanu? – pita se Antić.

Na vest o održavanju konferencije reagovao je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Na pitanje “Blica” kako komentariše obeležavanje kontroverzne konferencije, Ljajić je rekao:

– Mislim da su Sandžaku potrebni ekonomski i socijalni razvoj, zapošljavanje ljudi, a ne da se vraćamo u prošlost. U budućnost treba svi da gledamo – rekao je ministar Ljajić za “Blic”.

“Blic” je juče pokušao da stupi u kontakt i sa čelnicima BNV, kako bi saznali koja ideja stoji iza održavanja planirane konferencije o deklaraciji. Ipak, Sulejman Ugljanin, lider koalicije “Lista za Sandžak” i narodni poslanik, i Esad Džidži, sociolog i istaknuti član BNV, juče nisu bili dostupni za komentar. Ugljaninov telefon bio je isključen, a Džudžo nije odgovarao na naše pozive.

blic.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter