Izvor: KOSOVO ONLINE
16.10.2023 u 20:43
1

NE POSUSTAJE SA ZLOBOM: Kurti u Tirani zatražio da EU uvede sankcije Srbiji i garantuje bezbednost Kosovu

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je danas u Tirani da Evropska unija uvede sankcije Srbiji zbog, kako je rekao, "izvođenja terorističkog napada" u Banjskoj, kao i da garantuje bezbednost Kosovu.

Kurti je novinarima, konstatujući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „zauzet u Kini“, kazao da je danas tražio od premijerke Ane Brnabić da potpiše sporazum, ali da ona to nije prihvatila.

SAMIT BERLINSKI PROCES: Premijerka Brnabić o hladnom odnosu sa Ramom,“Ja sam samo čovek, ne mogu srdačnije da se pozdravim sa nekim ko traži sankcije Srbiji“

Na pitanja novinara iz srpskih redakcija, koji su želeli da mu postave pitanja u vezi sa izborima na severu Kosova, Kurti nije želeo da odgovori. Komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame, da je sever Kosova „ničija zemlja“, Kurti je naglasio da je sever Kosova – kosovska zemlja.

On je istakao da je teritorijalni integritet nepovrediv i da je suverenitet zaštićen demokratskom upravom.

„Sever Kosova je zemlja Kosova. Nama je potrebno više bezbednosti za Kosovo. NATO trupe su u zajedničkoj patroli sa kosovskom policijom, pošto je granična linija sa Srbijom u dužini od 380 kilometara i duža je nego granica sa Albanijom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom zajedno. Kosovska policija prva reaguje u slučaju tenzija, Euleks drugi, a Kfor treći. Kfor nije institucija za sprovođenje zakona, to radi kosovska policija“, kazao je Kurti i dodao da će sa partnerima voditi računa o nacionalnoj bezbednosti.

Naveo je da je Kosovu neophodno više bezbednosti, a da odgovornost za sve incidente, od 29. maja i napada na Kofr, 14. juna kada su „kidnapovana“ trojica kosovskih policajaca, do „terorističkog napada u Banjskoj“ u kojem je ubijen albanski policajac – odgovornost snosi Srbija.

„Zato je važno da ne postoji četvrta epizoda ​​ovih zločinačkih napada koje sponzoriše Srbija. Treba da postoje sankcije za Srbiju i bezbednost za Kosovo“, rekao je Kurti.

On je dodao da postoji Osnovni sporazum Kosova i Srbije, od 27. februara, koji, kaže, u centru ima uzajamno priznavanje i treba da se primeni. Uz to, postoji i Aneks o implementaciji iz Ohrida, od 18. marta.

„Ja sam ponudio da se potpise, ali je srpska strana odbila. I danas, tokom susreta za ručkom, ja sam tražio od Brnabić da potpiše Osnovni sporazum i Aneks iz Ohrida. Ja sam da se to primeni upravo sada kada je predsednik Srbije zauzet posetom Kini, i susretima sa super silama istoka i severoistoka… Rekao sam – hajde da potpišemo Osnovni sporazum i Aneks. Ali, premijerka Srbije nije bila zainteresovana“, rekao je Kurti.

Naveo je i da je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu zahvalio za kontinuiranu podršku Nemaške Kososvu, na bilateralnom planu, kao i kada je reč o putu ka EU i NATO.

„Nemačka je naš veoma značajan partner, saveznik i prijatelj, na unutrašnjem planu, za demokratizaciju društva, kao i za naše evroatlantske integracije“, rekao je Kurti.

Otvoreno je, kaže, razgovarao sa svima i zahvalio onima koji su bili konstruktivni i podržavaju Kosovo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NE POSUSTAJE SA ZLOBOM: Kurti u Tirani zatražio da EU uvede sankcije Srbiji i garantuje bezbednost Kosovu”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter