Izvor: BSC Happy
16.10.2023 u 17:35
0

SAMIT BERLINSKI PROCES: Premijerka Brnabić o hladnom odnosu sa Ramom,“Ja sam samo čovek, ne mogu srdačnije da se pozdravim sa nekim ko traži sankcije Srbiji“

Premijerka Ana Brnabić imala je niz bilateralnih susreta u Tirani

 

  • Tako se osećam, ne mogu da se pozdravim srdačnije sa čovekom koji je pozvao da se uvedu sankcije Srbiji, nekada niste samo političar nekada sste samo i čovek. Želimo da imamo najbolje moguće odnose sa Albanijom,tako se osećam nije mi drago. Ne znam zašto je to uradio nema baš nikakvog smisla nije u skladu sa dodbrosusedskim odnosima. Nije u skaldu sa onim što radimo u okviru inisijative „Otvoreni Balkan“. Srbija nije uradila ništa aposultno ništa da bilo ko poziva i traži sankcije, da se uvedu Republici Srbiji. I tako da mi nije jasan taj njegov gset i tako se osećam ne mogu drugačije kaže premijerka i dodaje.

To ne treba da se uzima lično , dakle ja sam tu, mi smo razgovarali, razgovaraćemo dalje uvek otvoreno za najbolje moguće odnose sa albanskim insititucijama i otvorena da nastavimo da implamentiramo projkekte koje smo krenuli. Naglašava  Brnabić.

Ana Brnabić odgovarajući na pitanje o tome da Kosovo nije trebalo da bude tema na samitu i  da iako nije bilo planirano da se spommene razgovori su ipak bili usmereni i u tom smeru, ali premijerka dodaje da nije imala nikakvih pritisaka vezanih za tu temu, naročito za dogadjaje vezane za Banjsku.

  • Nije bilo nikakvih pritisaka, ali naravnoi razgovaralo se o tome, razgovaralo se o sistuaciji na Kosovu i Metohiji, razgovaralo se i odogađajima u Banjskoj, dijalogu, šta je to što sledi: Briselkom sporazumu, ZSO Zajednici Srpskih Opština, prošlogodišnjem samitu Berlinskog procesa na kome je Aljsbin Kurti u sred Berlina jasno da za njega Briselski sporazum ne postoji podsetila sam i na to i rekla da nije bilo rekacije na to, a na karaju krajeva on je iz centra Berlina praktično rasformirao multietničku policiju na Kosovu i Metohiji, time što je iz Berlina smenio direktora policije regiona sever, koga on ne postavlja pa ne može ni da ga smeni.

Srbija će prema premijerkinim rečima da nastavlja da se bori za neku stabilnost, jer ni za Srbe ni za Albance na Kosovu i Metohiji ne postoje baš nikavi uslovi za bazičan život.   Premijerka još dodaje da je zamolila da se o pitanju Kosva ne priča kao političkom pitanju jer to više nije političko pitanje već humanitarno pitanje, pitanje poštovanja osnosvnih ljudskih prava to je pitanje svih pitanja i za Srbe na Kosvu I Metohiji i za nealbance, na primer Rome.

  • Da se na njih više ne puca, da ako neko puca, da li će taj neko završiti u zatvoru , da se pozivaju na vladavinu prava, u smilsu da ih ne hapse  proizvoljno, ne tuku i ne muče u pritvoru, da ti pritvori ne traju a u proseku traju skoro dve godine, 21 mesec. I da to stvarno više nije političko pitanje.

Komentarišući pitanje pristupanja fondovima koje je najvila Ursusla Fon der Lajen, kao i najave proširenja 2030 godine, koje najavio Šarl mišel predsednik Evropske Komsije

  • Čitav Berlinski proces je jako dobar za naš region kaže premijerka. Podestiću Vas da je zahvaljući njemu imamo i kancelariju za mlade, imao i regionalni incesticioni forum, imamo i akcioni plan za povezivanje, transportnu zajednicu i darago mi je što ćemo potpisati još jedan sporazum. Što se tiče plana Ursule Fon der Lajen i mi smo već kandidovali naše projekte, i potpuno se slažemo se da že taj novac biti uslovljen i Srbija ne beži od toga jer milsi da je to dobro po Srbiju.

Brnabić se zahavljuje Šalu Mišelu koji sve glasnije govori o proširenju EU

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Tirani da će Srbija svakako biti spremna za proširenje EU do 2030. godine, ali da to da li će do proširenja i doći više zavisi više od EU i evropskih internih reformi. Na pitanje kako je razumela to što je Šarl Mišle ponovo spomenuo 2030. kao datum za proširenje i da li je posle današnjeg samita optmističnija nego pre ili ne, ona je zahvalila Mišelu što na svakom regionalnom skupu govori o tom datumu i neophodnosti jačeg i jasnijeg signala o proširenju EU.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter