Izvor: Tanjug
16.10.2023 u 17:00
0

SASTANAK DAČIĆ BERBOK: Težak, ali korektan sastanak , važno izbeći dvostruke standarde

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je sastanak sa šeficom nemačke diplomatije bio težak, ali korektan, i da joj je ukazao da je važno izbeći dvostruke standarde u rešavanju pitanja KiM i da je poslednja eskalacija u pokrajini posledica neispunjavanja odredaba Briselskog sporazuma. „Sad sam završio sastanak sa ministarkom spoljnih poslova nemačke Anabelom Berbok koja je i tražila sastanak.

PREDSEDNIK VUČIĆ: Molim Srbe s Kosova da izađu na izbore, prihvatam svaku njihovu odluku

Sastanak je bio težak, ali i korektan. Svako je izneo sovje mišljenje. Ja sam rekao da je potrebno paziti se dvostrukih standarda, ali da je potrebno uvažavati svačije mišljenje. Mi smatramo da Kosovo nije nezavisna država“, rekao je Dačić u Tirani gde boravi na sastanku sastanka šefova diplomatija Berlinskog procesa. Naglasio je da je Berbokova tokom sastanka ukazala na to da je krizu na KiM izazvalo nepoštovanje Ohridskog sporazuma, čiji je deo i Briselski sporazum i da smatra da Zajednica srpskih opština mora biti formirana.

„Mi smo ukazali da je problem u nepoštovanju Briselskog sporazuma, u teroru koji se sprovodi nad srpskim narodom i pasivnosti međunarodne zajednice da zaustavi Kurtija“, rekao je Dačić. On je istakao i da je upravo Srbija ta koja svih ovih godina upozorava da nepoštovanje Briselskog sporazuma dovodi do eskalacije problema. „Dovodi do sukoba na KiM i to je glavni uzrok svih problema na KiM. U tom smislu zaista, svima bi trebalo da bude jasno da je glavni pravac aktivnosti ispunjavanje onoga što je dogovoreno, odnosno ispunjavanje Briselskog sporazuma.

Briselski sporazum podrazumeva Srbe u policiji tamo gde žive Srbi, da ne mogu albanske snage da dolaze na sever bez saglasnosti Kfora, podrazumeva formiranje Zajednice srpskih opština, Srbe u sudovima i u tužilaštvima“, istakao je Dačić. Šef srpske diplomatije je ocenio da samo politički slepi ljudi ili politički zlonamerni ne žele da vide gde se nalaze problemi i ne žele da izvrše pritisak na Prištinu.

„Oni sada misle posle ovih događaja u Banjskoj da je došao trenutak gde Srbiji treba da zapečate sudbinu. Srbija može očekivati velike pritiske, ali ćemo se truditi da pokažemo šta je glavni pravac normalizacije odnosa“, rekao je Dačić. On je rekao da je i tokom sastanka šefova diplomatija u Tirani postavljeno pitanje statusa tzv. Kosova. „Ono po našem mišljenju nije rešeno.

Ta nastojanja da je Kosovo priznata kao država za nas nemaju međunarodni pravni značaj, jer ono nije niti može biti članica UN“, rekao je Dačić. On je dodao da se osvrnuo i na izjave koje se tiču napada na Srbiju zbog događaja u Banjskoj. „Govorio sam o dvostrukim standardima. Naime, 2015. godine sam ja bio predsedavajući i tada sam u ime OEBS-a ja razgovarao sa makedonskim vlastima, kada je došlo do ubistva osam makedonskih policajaca za koje je okrivljena teroristička grupa sa prostora tadašnje Makedonije koju su činili pripadnici OVK“, rekao je Dačić. Dačič je istakao da tada niko od međunarodnih zvaničnika, pa ni onih iz EU, te napade nije okarakterisao kao terorističke.

„Takođe Albanija i Kosovo su dali sve počasti onima koji su bili teroristi u Kumanovu“, rekao je Dačić. Istakao je da je tada u Domu kulture u Dečanima, koji nosi ime po Jusufu, ocu ministarke spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donike Gervale, odata počast čoveku koji je poginuo u Kumanovu, a da je svakoj porodici poginulih kosovska vlada isplatila po 10.000 evra.

„Pa jeste li nešto tada pričali protiv Prištine i kako vas nije sramota da sada nešto pričate“, poručio je Dačić i ponovio da smatra da su u pitanju dvostruki standardi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter