Izvor:
01.02.2019 u 11:14
0

NEMAČKA: Rusija mora da poštuje nuklearni sporazum sa SAD!

Rusija mora da poštuje odredbe sporazuma o nuklearnom razoružanju sa SAD kako bi taj sporazum funkcionisao, saopštio je danas portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Nismo videli promene u ponašanju Rusije u proteklih 60 dana – rekao je isti portparol, dodavši da je na Rusiji da preduzme akciju, prenosi Rojters.

Nemačka smatra da je jedini način da Rusija sačuva sporazum – da odgovori na zabrinutost u vezi sa sistemom krstarećih raketa koja je 1987. godine podstakla SAD da napuste sporazum, napominje britanska agencija.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je početkom decembra da će Vašington dati Moskvi rok od 60 dana da se vrati poštovanju sporazuma pre nego što SAD zvanično objave da se iz njega povlače, a povlačenje bi se zapravo desilo šest meseci kasnije.

Taj rok od 60 dana ističe sutra te se očekuje da administracija predsednika SAD Donalda Trampa saopšti već danas da su napori u cilju postizanja dogovora o poštovanju sporazuma propali i da će SAD prestati da poštuje odredbe sporazuma.

Dok se Trampova administracija sprema da saopšti da se povlači iz sporazuma ključnog za kontrolu naoružanja supersila od perioda hladnog rata, Kremlj danas izražava žaljenje zbog tog najavljenog poteza i optužuje Vašington za nespremnost da pregovara kako bi se izbegao takav ishod.

Nespremnost Amerikanaca da saslušaju bilo kakav argument i održe suštinske pregovore sa nama, pokazuje da je odluka o raskidu ovog sporazuma u Vašingtonu doneta odavno – rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Rojters.

Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa uvedena je prva mera kontrole naoružanja kojom se zabranjuje čitava klasa oružja – krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje, dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Rusija negira da krši pomenuti sporazum.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter