Izvor:
30.04.2019 u 15:13
0

OCENA PRIŠTINSKIH ANALITIČARA: Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu nije bio u korist Prištine u meri u kojoj se očekivalo!

Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana i Kosova u Berlinu nije bio u korist Prištine u meri u kojoj se to očekivalo, ocenjuju danas prištinski analitičari.

Priština, kako navodi Ramush Tahiri, nije ostvarila očekivanja u vezi sa viznom liberalizacijom, zatim, kako kaže, nisu dobijeni "osuda i sankcije" za navodne zločine koje su Srbi počinili tokom rata na Kosovu, a takođe, nije izvršen ni pritisak na Beograd i pet zemalja EU da priznaju kosovsku nezavisnost.

Posebno, kaže Tahiri, razočarava napetost između Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, koja je bila očigledna, a jedini uspeh samita je to da je održan i da su se na jednom mestu ponovo našli "lideri država Zapadnog Balkana", koji se već dugo nisu sastajali.

Taulant Kreiziju smatra da je vizna liberalizacija izostala samo zbog ponašanja predstavnika prištinskih institucija i nedostatka borbe protiv organizovanog kriminala an Kosovu.

Kreiziju, koji je i savetnik za evropske integracije, kaže da su Tači i Haradinaj politizovali ovaj proces zarad ostvarivanja političkih poena i osvajanja glasova na izborima, a što je samo dovelo do povećanja frustracije građana.

I za Imera Muškolaja je nedobijanje vizne liberalizacije razočaravajuće.

Komentarišući Tačijeve izjave i njegov dvočasovni razgovor sa američkom ambasadorom u Nemačkoj, Muškolaj kaže da se takvo ponašanje ne može smatrati prikladnim, s obzirom da su oni u Berlin otišli na poziv Merkelove i Makrona, mada i on veruje da SAD imaju ključnu ulogu u procesu dijaloga i postizanju finalnog sporazuma.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter