Izvor:
04.01.2018 u 15:56
0

Popović: Rusima u Nišu dati diplomatski status!

Pripadnici Srpsko-ruskog centra u Nišu treba dodeliti diplomatski status. Ruski humanitarci spasavali su živote naših ljudi u poplavama i požarima. Očistili su više od četiri miliona kvadratnih metara teritorije Srbije od neeksplodiranih NATO bombi. Kako građanima da objasnimo da NATO vojnici, koji su posejali te bombe po Srbiji, imaju diplomatski status, a da ruski humanitarci, koji čiste Srbiju od tih bombi, taj status nemaju?

Ovako u intervjuu za "Novosti", Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj i lider Srpske narodne partije, odgovara na pitanje kako bi Vlada trebalo da "prelomi" oko niškog centra.

Smatrate li da je vreme da Vlada napusti politiku i "Rusija i EU"?

Srbija vodi mudru i jedinu moguću politiku zaštite naših nacionalnih interesa. Nema situacije ili-ili, već i-i. Treba da održavamo najbolje moguće odnose sa Vašingtonom i Briselom, i da istovremeno negujemo naše prijateljstvo sa Rusijom i Kinom. Samo tako možemo da zaštitimo naše interese po pitanju Kosova i Republike Srpske.

Šta Srbija konkretno može očekivati od saradnje sa Rusijom?

Odnosi sa Rusijom nikada nisu bili bolji. Ne treba mi tu ništa da izmišljamo, treba samo da gledamo šta rade velike zemlje sa Rusijom, poput Nemačke, Italije, Švajcarske koje su se maksimalno okrenule saradnji ne samo sa Rusijom nego sa celim regionom Evroazije. Pre više od mesec dana Putin je u Sočiju primio 35 najvećih privrednika iz Nemačke i jednoglasno mišljenje svih tih predstavnika velikih kompanija je da su sankcije Rusiji besmislene i štetne.

Šta je po vama najvažniji dogovor koji je predsednik Vučić "doneo u koferu" iz nedavne zvanične posete Moskvi?

Pokazali smo da imamo podršku Rusije i da ćemo na tu podršku moći da računamo ako neko pokuša da ugrozi naše interese. Vučić i Putin imaju veliko međusobno poštovanje i poverenje.

Kako komentarišete to što je, zbog zabrinutosti oko širenja ruskog uticaja, američki Kongres naložio šefu Pentagona da pripremi analizu bezbednosne saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa Rusijom?

Naša saradnja sa Rusijom nije tajna. Sarađujemo sa Moskvom javno, kao i sve druge države u svetu. Kada predstavljamo ruske "migove", predstavljamo ih sa ponosom, da ceo svet vidi da su oni sada deo našeg naoružanja. Nabavka naoružanja je način da osiguramo bezbednost naših građana i da doprinesemo miru i stabilnosti u regionu. Poštujem Ameriku, i radim na tome da što više sarađujemo sa ovom zemljom u obostranom interesu.

Da li je realnija rekonstrukcija Vlade ili vanredni parlamentarni izbori zajedno sa beogradskim?

To će biti dogovor između koalicionih partnera, a svakako je da će odlučujuću reč imati Aleksandar Vučić, kao predsednik najjače stranke u koaliciji.

Hoćete li na beogradske izbore izaći na listi SNS?

O tome ćemo tek voditi razgovore. Imamo stabilno biračko telo u Beogradu. Bilo bi dobro da koalicija koja će sutra voditi Beograd bude ista ona koja trenutno vodi Vladu. To je garant nastavka razvoja glavnog grada.

novosti.rs
Foto: Facebook RSHC, wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter