Izvor: Happy BSC
08.10.2021 u 20:04
0

PREDRAG JEREMIĆ ZA „AKTUELNOSTI“: Državni činovnici MORAJU NA POLIGRAF!

Zašto su pojedini i bivši pripadnici MUP-a odbili da odu na poligraf i šta se to zapravo krije, bila je tema večerašnje emisije „Aktuelnosti“. 

O tome su govorili advokat Milica Mitrović i novinar Predrag Jeremić. 

PROČITAJTE JOŠ:  PETKOVIĆ: Priština ponovo diže tenzije i izaziva nestabilnost

-Poligraf nije direktan dokaz za sud, on je jedan sporedni pokazatelj da li neko govori istinu ili ne.  S druge strane, on je izvanredno sredstvo koje je toliko izreklamirano za javnu procenu da li neko nešto „muva“.  Prosto rečeno, onaj koji nema šta da skriva može da ide non-stop  na poligraf.  Poligraf je odlični putokaz u kom pravcu bi trebalo da ide istraga. To je ona inicijalna kapisla za istražne organe u ovom slučaju. Nije mi jasno zašto ne žele da se pojave na poligrafu gospoda iz policije. Ako je neko pošten, onda nema problem da se podvrgne testiranju.  Ako su radili po normativima službe, onda nema problema. Ovo više liči na izvrdavanje. To je medveđa usluga koju sebi stavljaju na teret. 

-Konce vuče neko spolja. To je jedna hobotnica koja je formirana mnogo davno i ima za cilj da limitira aktuelnu vlast u Srbiji. Posle 5. oktobra znamo ko je sve učestvovao u formiranju vlasti i koja je uloga bila stranih ambasada. Sada oni hoće da sačuvaju minimum svojih položaja i uticaja. 

PROČITAJTE JOŠ:  MINISTAR VULIN: Hteli su da uhapse Andreja i da tako prisile Vučića da da ostavku

-Da biste nekoga rušili u javnosti, prvo morate da ga kompromitujete da je loša osoba, loš čovek. Pošto nisu mogli da pronađu ništa kompromitujuće predsedniku Vučiću, onda su krenuli sa spinovanjima priča.  Mi smo unikatna zemlja na svetu koja stalno iznosi svoj prljav veš. Ako ga nema, mi ćemo ga stvoriti. 

-Jedan državni činovnik bi morao da ide na poligraf.  Oni nisu optuženi jer su bili privatna lica, oni su bili nosioci državnih funkcija. Moraju da dokažu da su lažno optuženi!  Ovde se radi o vrlo osetljivim stvarima. Ovde je reč o planiranju državnog udara. Nama je dosta u Srbiji tih stvari. Mislim da su svesni da će da ispliva sve ono što su znali i planirali, mislim da je taj strah veći nego neki stres… Zato nisu pristali na poligraf-rekao je Predrag Jeremić. 

 – Ne mogu da se složim sa sagovornikom koji tvrdi da ako ste apsolutno ispravni nemate potrebe da imate strah od poligarafa. Apsolutno nije tako.  Zakon o policiji vam uređuje poligrafsko ispitivanje. Zakon o policiji podrazumeva saglasnost za poligrafsko Ispitivanje.  Lice koje daje saglasnost o poligrafskom ispitivanju i svakog momenta može i da ga povuče.  Na poligrafsko ispitivanje ne idu maloletnici do 14 godina, trudnice, lica sa psihičkim smetnjama, lica pod stresom… -rekla je advokat Milica Mitrović. 

-Poligraf nije predviđen kao dokazno sredstvo u krivičnom postupku. Ako me lično pitate, ja zaista smatram da je poligraf samo jedan psihološki test, čiji rezultat zavisi od toga kako će neko pročitati. Meni je sve to jednako jednoj visokoj dozi subjektivnosti.

– Poligraf može da prevari neko ko ima visok stepen inteligencije, neko ko brzo misli i ima stepen pripremljenosti na takve događaje. On prilagođava tako svoje fiziološke reakcije.  U javnom mnjenju se obrnula zakonska pretpostavka i smatra se da je kriv svako ko nije pristao na poligrafsko ispitivanje ili nije prošao na njemu. Rezultat poligrafa je samo jedna indicija koja nije dovoljna da se lice optuži, a kamoli da se protiv njega vodi krivični postupak-rekla je Mitrovićeva. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter